A jak Awokado +przepis na sałatkę warzywną

Awokado..

tutaj w mojej głowie rozpoczyna się burza pomysłów na jego wykorzystanie. Kiedy pierwszy raz go spróbowałam po prostu z solą, pieprzem i odrobiną papryki zakochałam się na amen. 🙂 Teraz oprócz nadal niepowtarzalnego tosta z rozsmarowanym awokado, ląduje w koktajlach, muffinach, musach, sosach, dipach, kremach, jako frytki, zapiekanki, a nawet pestka jest jadalna! Tak od kilku lat jem je niemal codziennie. 

Wiele osób nadal ciężko przekonać do jego smaku, a to ze względu na to, że albo nie jedzą go dobrze dojrzanego, albo żle przyprawiają. Zapewniam, że awokado może być jednym z najsmaczniejszych elementów zdrowego menu..

Czemu warto?

Udowodniono, że poprawia humor, dzięki zawartości kwasu foliowego, który odpowiada za produkcję serotoniny!

Ten maślany owoc dzięki zawartości jednonienasyconych tłuszczy przyspiesza metabolizm, wzmacnia układ immunologiczny.

Dzięki ogromnej ilości witaminy A poprawia wzrok, wygląd skóry, usuwa toksyny! Nasz organizm staje się ‚młodszy’, ponieważ zwalcza wolne rodniki! Ja wciąż przekonuję się jak bardzo nadaje się do wielu dań. Na słodko jak również na słono. 

Zaproszenie na warsztaty

Mało kto wie jeszcze, że awokado to nie warzywo, a owoc. Jeśli będziemy wiedzieć jak wybrać odpowiednie, jak przechowywać i w którym momencie jest odpowiednio dojrzałe to awokado sprawi, że nasze dania odżyją, nabiorą świeżości i będą niesamowicie smaczne! 

Wszystkimi moimi tajemnicami zebranymi przez lata i najlepszymi przepisami podzielę się z Wami na zbliżających się warsztatach kulinarnych organizowanych w Akademii Kulinarnej Go Cook! Obiecuję, że będzie oryginalne i na pewno pokochacie awokado! Spójrzcie na menu, które będziemy przygotowywać:

  1.  Śniadaniowy budyń karmelowy z mlekiem kokosowym i malinami
  2.  Chrupiące frytki z awokado i paprykowym dipem
  3.  Spaghetti z kremowym sosem awokado z mozzarellą
  4.  Czekoladowe cupcakes z frostingiem

Zapisy na warsztaty odbywają się na stronie Go Cook tutaj: http://bit.ly/2ks6x9t  gdzie znajdziecie więcej szczegółów. 

a teraz przepis na zachętę 🙂

Nowe życie sałatki warzywnej

Robiłam z awokado już wiele rzeczy, tym razem wpadłam na pomysł dodania go do mojej klasycznej sałatki warzywnej. Uwielbiam ją od dzieciństwa i nawet nie sądziłam, że może być lepsza.. a jednak!

Awokado sprawia, że wszystko jest lepsze. 🙂 

Kiedyś jadłam klasyczną oczywiście z masą majonezu, póżniej dodawałam zamiast niego jogurt grecki i mniejszą ilość majonezu. Teraz mogę powiedzieć, że majonez jest praktycznie zbędny jeśli zastąpimy go kremem z awokado. 🙂 

Łapcie przepis!

Sałatka warzywna z jajkiem i awokado
Write a review
Print
Ingredients
  1. włoszczyzna po zupie czyli 2 ugotowane marchewki, seler i pietruszka
  2. 2 jajka ugotowane na pół twardo
  3. 2 małe jabłka obrane ze skórki
  4. 3 kiszone ogórki obrane ze skórki
  5. 200 g jogurtu greckiego
  6. pół awokado
  7. pieprz sól
  8. dużo oregano i majeranku
  9. ewentualnie łyżka dobrej jakości majonezu
Instructions
  1. Wszystkie warzywa, owoce i jaja kroimy w drobną kostkę. Jogurt z awokado miksujemy i dodajemy do warzyw, doprawiamy i mieszkamy. Odstawiamy na godzinkę do lodówki albo jemy od razu, bo ciężko wytrzymać. 😉
http://justdeliciousx.pl/

 

Subscribe to our mailing list

* indicates required
" >

Get Free Email Updates!

Signup now and receive an email once I publish new content.

I will never give away, trade or sell your email address. You can unsubscribe at any time.