Brownie with rhubarb! <3

Śniło mi się wielkie, mega czekoladowe ciasto.. mokre w środku. Po obudzeniu przypomniało mi się, że mamy sezon na rabarbar, którego nie można zmarnować.. ! Nie sądziłam nawet, że to ciasto będzie mi tak smakować. 

 

 

Pierwszy kęs- szok. Słodki smak z kwaskowatym posmakiem rabarbaru okazało się dla mnie idealnym połączeniem. Chociaż chyba mało jest rzeczy do których czekolada nie pasuję.. 🙂 w tym wypadku znalałam swoje nowe ulubione! 😉

 

Czekoladowe ciasto z rabarbarem!
Write a review
Print
Ingredients
  1. 350 g rabarbaru- ok. 4 laski
  2. 75 g gorzkiej czekolady
  3. 2 łyżki masła klarowanego
  4. 120 g mleka kokosowego z puszki
  5. 4 jajka
  6. 100 g mąki pełnoziarnistej/jaglanej/owsianej
  7. 40 g kakao
  8. cynamon
  9. proszek do pieczenia
  10. szczypta soli
  11. 7 łyżek ksylitolu/3 stewii/ 4 miodu
dodatkowo
  1. pokruszone kostki czekolady
Instructions
  1. Rozpuszczamy czekoladę z masłem i mlekiem i odstawiamy do wystudzenia. Ubijamy osobno białka, a żółtka miksujemy z wybranym słodzikiem. Do żółtek dodajemy wystudzoną czekoladę, następnie cały czas delikatnie miksując dodajemy połączone razem suche składniki, a na końcu białka. Mieszamy do jednolitego połączenia. Do masy dodajemy umyty i pokrojony w kostkę rabarbar. Wylewamy do przygotowanej, wyłożonej papierem do pieczenia i nasmarowanej olejem kokosowym/ masłem formy. Pieczemy przez 30 minut w 180*C, następnie zmniejszamy temperaturę do 170*C i pieczemy jeszcze 30 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.
Notes
  1. Smacznego! 🙂
http://justdeliciousx.pl/

 

 

Subscribe to our mailing list

* indicates required
" >

Get Free Email Updates!

Signup now and receive an email once I publish new content.

I will never give away, trade or sell your email address. You can unsubscribe at any time.