Coconut dumplings made with cottage cheese topped with melted butter <3

IMG_9295[1]

Leniwe to zdecydowanie jeden z moich ulubionych obiadów z czasów dzieciństwa, a może jedyny, z którego cieszyłam się na szkolnej stołówce.. 😉

Zmieniłam wersję tradycyjną i tak powstały kokosowe kluski leniwe z ciepłym masłem, truskawkami i mascarpone. <3

Jako, że są to leniwe- czas przygotowania wynosi 10 minut i to bez żadnego wałkowania ciastka i innych czasochłonnych zabaw!;)

Na dwie takie porcje jak na zdjęciu:

Składniki:

2 jajka

200 g twarogu półtłustego

2 łyżki mąki kokoswej (można pominać lub zastapić inna)

4 łyżki wiórków kokosowych

szczypta cynamonu

dodatkowo: masło, truskawki, mascarpone

Wykonanie:

Jajka łączymy z twarogiem w mikserze do uzyskania jednolitej konsystencji, po czym dodajemy pozostałe składniki i znów miksujemy.

Na rozgrzany na patelni olej kokosowy kładziemy wielkości łyżki stołowej porcje masy. Kiedy zobaczymy, że bok robią się złociste szpatułką zawijamy je w rulonik i przekręcamy na drugą stronę. Pilnujemy leniwych aż będą idealnie przypieczone, ale nie spalone. Na osobnej patelni rozpuszczamy masło. Wykładamy na talerze z dowolnymi dodatkami ja wybrałam truskawki i serek mascarpone. 😉

Smacznego!

 

 

Subscribe to our mailing list

* indicates required
" >

Get Free Email Updates!

Signup now and receive an email once I publish new content.

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

I will never give away, trade or sell your email address. You can unsubscribe at any time.