Czekoladowa tarta z owocami i solą himalajską bez pieczenia <3

Jak już nie pierwszy raz.. ten przepis mi się przyśnił. Dorwane na bazarku jeżyny oraz moja nowa forma na tartę z wyjmowanym dnem musiały zostać wykorzystane. Postanowiłam tym razem zrobić inny niż zawsze krem, nie biały, a czekoladowy.. podkręciłam go dodatkowo moją ulubioną różową solą himalajską.

Właśnie tego potrzebuję na początku września! Prosta robota, ale super intensywny efekt. Tarte robi się w 15 minut. 🙂

Wszyscy testerzy byli zachwyceni, co właśnie chciałam uzyskać.. ciepłe uśmiechy, mimo nieubłaganie coraz niższej temperatury na zewnątrz!

 

Do roboty. 🙂

 

Czekoladowa tarta z owocami i solą himalajską
Write a review
Print
Spód
  1. pół szklanki zalanych wrzątkiem daktyli do i rozmokniętych (ok. 2 godziny)
  2. 50 g płatków owsianych
  3. 3 łyżki kakao
  4. 100 g orzechów- u mnie ziemne oraz nerkowce
  5. 50 g wiórków kokosowych
Wypełnienie
  1. 50 g czekolady
  2. 100 g śmietany/mleka roślinnego
  3. 200 g mascarpone/ serka homogenizowanego
  4. 2 łyżki kakao
  5. dowolny słodzik: kilka kropelek stewii/ ksylitol w proszku /miód
  6. wanilia
dodatki
  1. sól himalajska
  2. owoce leśne
  3. płatki migdałów
  4. syrop klonowy
Instructions
  1. Wszystkie składniki razem z wodą, w której miękły daktyle miksujemy na prawie jednolitą masę i wykładamy nią formę tarty. Na czas robienia kremu tartę wkładamy do lodówki. Krem zaczynamy przygotowywać od rozpuszczenia czekolady w śmietanie. Na chwilę odstawiamy do wystygnięcia, a następnie miksujemy z serkiem, kakao i słodzikiem. Wylewamy na spód i odstawiamy do lodówki. Po zaledwie 30 minut krem już nabierze odpowiedniej konsystencji i można tartę udekorować. Należy przechowywać ją w lodówce.
Notes
  1. Mniam! 🙂
http://justdeliciousx.pl/

 

Subscribe to our mailing list

* indicates required
" >

Get Free Email Updates!

Signup now and receive an email once I publish new content.

I will never give away, trade or sell your email address. You can unsubscribe at any time.