Gotowanie w La Brasserie Moderne + przepis na kluseczki z ricotty w dyniowym sosie

Jedną z nagród za wygranie bitwy kulinarnej na festiwalu See Bloggers było zaproszenie od Szefa kuchni Macieja Majewskiego do restauracji znajdującej się w Hotelu Sofitel Victoria- La Brasserie Modern. Nie było to zaproszenie na jedzenie, ale na coś o wiele lepszego- wspólne gotowanie. 🙂 
 

La Brasserie Moderne to jedna z najlepszych warszawskich restauracji.. chyba nie muszę Wam mówić jak bardzo się na to cieszyłam. Stresowałam trochę też.. 🙂

https://www.facebook.com/brasserie.moderne/

Razem z Magdą spędziłyśmy 2 dni w na stanowiskach kucharzy. Było to dla mnie niezapomniane doświadczenie, bo mogłam zobaczyć jak na prawdę restauracja funkcjonuje. Musiałyśmy wstać wcześnie rano, by na 7 być już na miejscu i przygotowywać posiłki. Drugiego dnia na lunch przyszła Jullita i Ania, które były organizatorkami strefy cooking podczas See Bloggers, a my podawałyśmy dla nich specjalnie przygotowane dania.

Szef Maciej wiele Nam pokazał jak i inni kucharze, których spotkaliśmy. To co przede wszystkim zapadło mi w pamięci to przesympatyczna atmosfera, która pracuje wśród pracowników. Nawet mimo ogromnego stresu wszyscy są dla siebie uprzejmi. Cały zespół przyjał Nas tak ciepło, że byłam zaskoczona! Mogłabym z każdym rozmawiać godzinami.. mamy zdecydowanie wspólny temat, którym jest gotowanie. Pasja łączy, a szczególnie ta do jedzenia. 🙂

Nauczyłam się wielu ciekawych przepisów i poszerzyłam swoje horyzonty. Gotowałam bezy na mleku, dowiedziałam się jak zrobić styropian z jagód, tkaninę truskawkową, carpaccio z kałamarnicy, panna cotta z kalafiora i wiele innych. 🙂 Bardzo dziękuję Szefowi oraz innym pracownikom za twórczo i fascynująco spędzony czas! To była świetna przygoda. Po za tym.. sami powiedzcie pasuję mi ta czapka kucharza? 😀

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Po praktykach zdecydowałam się dla rodziny przygotować na obiad zmienione w podaniu kluski z ricotty, które w restauracji podawaliśmy w formie przekąski z groszkiem, sosem blanche oraz parmezanem.

 

Uwielbiam takie smaki, a w piwnicy leżała u mnie dynia.. 🙂 Tak powstał przepis na kluski z ricotty w kremie dyniowym z groszkiem i serem! 🙂 Kiedy były u Nas dziewczyny Ania zapytała mnie czy kluseczki są bezglutenowe.. zapadło mi to w pamięci, dlatego pokusiłam się o wykonanie ich w formie bezglutenowej. Były równie smaczne! 🙂 Wybór należy do Was. 😉

 

 

 

 

Kluski z ricotty z dynią, groszkiem i parmezanem.
3 duże porcje
Write a review
Print
Kluseczki
  1. 250 g ricotty
  2. 60 g mąki pełnoziarnistej ( a w wersji bezglutenowej 30 g zmielonego siemienia lnianego i 30 g mąki ryżowej/ jaglanej)
  3. 2 jajka
  4. sól, pieprz
Sos
  1. ok. 1 i pół szklanki puree z dyni- czyli upieczona i zblendowana dynia
  2. ok. 3/4 szklanki wody
  3. 5 łyżek śmietany/gęstego jogurtu
  4. 1 łyżka masła klarowanego
  5. groszek z puszki
  6. pieprz, sól, słodka i ostra papryka
  7. dużo gałki muszkatołowej!
  8. opcjonalnie- kurkuma, cynamon, imbir
  9. ser do posypania!
Instructions
  1. Masę na kluski blendujemy do jednolitego połączenia, gotujemy w dużym garnku wodę i zaczynamy robić kluski. Formujemy przy użyciu dwóch łyżek kluskę 🙂 i kładziemy na gotującą się wodę. Każdy klusek jest gotowy po ok. 3 minutach. Należy stopniowo dokładać nowe i wyjmować już gotowe. Ugotowane kluski od razu po wyjęciu z garnka wrzucamy do miski z wodą i lodem- tam odpoczywają.
  2. Kiedy kluski będą gotowe przygotowujemy sos- gotujemy puree z wodą. W zależności od tego jak chcecie by sos był gęsty dodawajcie wody. Ja lubię bardzo gęsty. 🙂 Kiedy puree będzie ciepłe rozpuszczamy w nim masło, dodajemy śmietanę, odsączony groszek, kluseczki i przyprawy. Delikatnie mieszamy łyżką cały czas gotując, aż wszystkie składniki bedą ciepłe. Podajemy na talerze i posypujemy startym serem! Jeśli nie macie parmezanu możecie użyć mozzarelli albo innej sera. Najlepsze będą te o intensywnym smaku.
http://justdeliciousx.pl/

Smacznego! <3

Subscribe to our mailing list

* indicates required
" >

Get Free Email Updates!

Signup now and receive an email once I publish new content.

I will never give away, trade or sell your email address. You can unsubscribe at any time.