Kluchy serowe z sosem jagodowym i kokosowym jogurtem!

Przyszło lato i.. letnie obiady! 🙂 a właściwie u mnie to był rodzaj późnego śniadania/wczesnego obiadu. 

Ten przepis jest idealny na weekendowe obiadki z rodziną w ogrodzie. <3

Od dziecka jako, że w mojej krwi płynie śląska krew uwielbiałam wszystkiego rodzaju kluchy, kluski. Najlepsze robi oczywiście moja babcia, ale i ja staram się jej dorównać. 🙂 Tym razem nie tradycyjnie z ziemniaków, a z twarogu, ponieważ go miałam w lodówce. Dzięki temu ten przepis też jest bardzo szybki, a kluchy.. poezja na talerzu. 

Mimo, że przepis jest bez mięsa taki obiad bardzo mnie usatysfakcjonował. 🙂

Soczyste jagody, które dzięki wypuszczeniu soku robią się bardzo aromatyczne idealnie połączyły się z delikatnym jogurtem. 

 

Kluchy serowe z sosem jagodowym
Serves 1
Write a review
Print
Kluchy
  1. 200 g półtłustego twarogu
  2. 1 jajko
  3. 2 łyżki dowolnej mąki lub mielonego siemienia lnianego
  4. szczypta soli
  5. ewentualnie słodzik
dodatki
  1. 2 garści jagód
  2. jogurt naturalny i mleko kokosowe
Instructions
  1. Wszystkie składniki na kluchy należy precyzyjnie wymieszać. Ja używałam widelca, a później łyżki by twaróg dobrze rozgnieść. Masa ma być gładka. Następnie trzeba zagotować wodę i wrzucać na nią uformowane ręką kluchy. Należy gotować ok. 5-6 minut od wypłynięcia kluchów na powierzchnie wody. W tym czasie na patelni podgrzewamy jagody z odrobiną wody, aż będą miękkie i wypuszczą sok. Po delikatnym odcedzeniu kluchów wykładamy kluchy na talerz, polewamy jogurtem wymieszanym z mlekiem kokosowym oraz sosem jagodowym.
  2. Zajadamy!
Notes
  1. yum <3
http://justdeliciousx.pl/
 

Subscribe to our mailing list

* indicates required
" >

Get Free Email Updates!

Signup now and receive an email once I publish new content.

I will never give away, trade or sell your email address. You can unsubscribe at any time.