Meringue cake with love <3

Bo jak się czegoś bardzo chce.. to można!! I nawet bezę bez cukru można zrobić. 😉

Długo się do tego zabierałam, czytałam i kombinowałam. 😉 W końcu znalazłam odpowiedni zamiennik cukru! Trzeba było jeszcze zadbać, by dobrze on zachował się w piekarniku z białkami.. ciekawi co to? 😉 jeszcze moment, momencik!! <3 to nie jest szybkie ciasto! Nie mogłam spać z ciekawości, bo beza schła cała noc. Jednak wszystkie wykorzystane informację sprawiły, że wyszedł pyszny tort. A torty mają to do siebie, że nieczego im mało! 😉 Dlatego beza została połączona z waniliowym kremem z bitej śmietany, musem z owoców leśnych, gorzką czekoladą i prażonymi migdałami. 😉 Uczta istnie królewska! Jest to idealny przepis na specjalną okazję jak urodziny, ale równie dobrze smakuję bez okazji. 😀 <3

IMG_7475[1]

IMG_7519[1]

Przepis podzielę na 3 części. Bezę, krem i dodatki.

Beza:

z tego przepisu wykonujemy dwa blaty bezowe, jeden będzie spodem toru, a drugim przełożymy krem.

Składniki:

6 białek

170 g ksylitolu

2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej

szczypta soli

kilka kropel soku z cytryny

Wykonanie:

Nagrzewamy piekarnik na 120*C i na dwóch blachach odrysowywujemy koła, tak by mieć dwie identyczne podstawy do wylewania na nie białkowej masy. Ja użyłam dużego talerza. Następnie musimy rozdrobnić ksylitol, można to zrobić w dobrym mikserze czy młynku, czy tak jak po staropolsku męczyć się w moźdźierzu…;) U dużej misce, najlepiej metalowej, gdyż plastikowe mają tendencję do gromadzenia na ściankach trudnousuwalne tesztki tłuszczu, a to sprawia, że białka trudniej się ubija, miksujemy je ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas miksując dodajemy po łyżce ksylitolu, skrobię i sok z cytryny. Dzieląc, wylewamy masę na dwa odrysowane koła i wstawiamy do piekarnika na 1,5 godziny. Po tym czasie uchylamy lekko piekarnik, ale nie wyjmujemy bezy tylko zostawiamy ją tam do wystudzenia i wyschnięcia. Należy suszyć ją cała noc w suchym miejscu.

Krem:

ten krem smakuje jak zwyczajny krem z bitej śmietany, ale uważam, że jest lepszy dzięki temu, że w połowie składa się z jogurtu greckiego. 😉

Składniki:

200 g śmietany kremówki 30 %

350 g jogurtu greckiego lub innego baaardzo gęstego

3 łyżki żelatyny

3 łyzki ksylitolu

łyżka ekstraktu waniliowego

Wykonanie

Miskę, w której będziemy ubijać bitą śmietanę należy włozyć na kilka minut do lodówki, w ten sposób obniży swojją temperaturę i nie będzie szokiem dla zimnej śmietanki. 😉 W tym czasie możemy rozpuścić żelatynę, zgodnie z instrukcją na opakowaniu, u mnie na 3 łyżki to było jakieś pół kubka wody, odstawiamy do wystygnięcia. Zabieramy się za ubijanie śmietany, miksujemy do momentu aż będzie całkowicie sztywna! Wtedy dodajemy pozostałe składniki i miksujemy ok 2 minut. Żelatynę należy dodawać kiedy będzie już całkowicie wystydzona, stopniowo wlewając do masy cały czas miksując. Kiedy wyłożymy krem na bezę, tort powienień przynajmniej 2 godzinki posiedzieć w lodówce.

Dodatki:

5 garści różnych owoców- u mnie truskawki, porzeczki, czereśnie

1 łyzka dżemu 100 % owoców o smaku jednego z użytych owoców, u mnie była porzeczka!

3 duże kostki gorzkiej czekolady

1 garść płatków migdałowych

Wykonanie: owoce kroimy i mieszkamy z dżemem. Czekoladę rozpuszczamy w mikrofalówce, dolewając po łyżce wody, aż nabierze konsystencji nadającej się na polewe. Migdały prażymy na patelni do złocistego koloru.

IMG_7520[1]

Układanie bezy:

Na bezowy spód wykładamy mus owocowy, nastepnie trochę ponad połowe powstałego kremu i przykrywamy drugim blatem bezowym. Na nim rozprowadzamy reszte kremu, oblewamy czekoladą, obsypujemy migdałami i dekorujemy owocami!

Pokazujemy wszystkim jacy to z nas wyśmienici cukiernicy! 😉

IMG_7521[1]

Smacznego. <3

 

 

 

Subscribe to our mailing list

* indicates required
" >

Get Free Email Updates!

Signup now and receive an email once I publish new content.

I will never give away, trade or sell your email address. You can unsubscribe at any time.