Sernik z kalafiora! <3 z białą czekoladą :)

Wicie, że jestem zwariowana jeśli chodzi o ciasta z warzyw… 

tym razem totalnie mnie pogięło. 🙂 Ten pomysł dłuuugo za mną chodził! Kochany kalafior.. jako sernik! Z białą czekoladą i  również w wersji wegańskiej. 🙂

Kalafior jest praktycznie niewyczuwalny, choć ciasto nie smakuje jak sernik z prawdziwego zdarzenia to wszystkim testerom bardzo smakowało! 🙂 Jest bardzo kremowe i puszyste. Musicie spróbować! 😉

 

Przy okazji zapraszam Was do wzięcia udziału w konkursie, który ruszył na moim Facebooku! <3

Do wygrania zestawy czekolady Lindt! <3

Czekoladowe rozdanie! Lindt 💝💝Chcę Wam i Waszym bliskim umilić Święta jak tylko wyśmienicie potrafię.. <3Rozdaję dwa…

Opublikowany przez Just delicious X na 7 grudnia 2017

 

Sernik biała czekolada z kalafiora z kremem i jagodami 🙂
Write a review
Print
spód
  1. 100 g herbatników lub dowolnych orzechów
  2. szklanka daktyli zalanych gorących wodą i odstawionych na min. 10 minut
  3. 30 g wiórków kokosowych
sernik
  1. 1 średni kalafior
  2. 250 g tofu naturalnego
  3. 30g rozpuszczonej białej czekolady (ewentualnie można ominąć albo zastąpić ciemną czekoladą) ja używałam organicznej białej czekolady bez dodatku cukru od MyProtein-link na dole
  4. 5 łyżek miodu
  5. 3-5 kropelek stewii lub jeśli używacie sproszkowanej to jedna łyżka
krem bita śmietana
  1. 1. wersja wegańska: śmietana z 2 puszek mleka kokosowego plus 2 łyżki miodu
  2. 2. wersja z nabiałem: 200 g śmietany 36 % ubitej z 2 łyżkami miodu
dodatki
  1. duszone borówki
  2. prażone płatki migdałów
Instructions
  1. Wszystkie składniki na spód umieszczamy w blenderze, a najlepiej w moździerzu. (razem z połową wody po daktylach) i miksujemy na prawie gładką masę.
  2. Wykładamy spód formy papierem i rozprowadzamy przygotowaną masę. Wkładamy do zamrażalnika.
  3. Przygotowujemy sernik odcinając z kalafiora wszystkie liście i twardsze części łodygi. Siekamy na drobne części i mielimy w blenderze razem z pozostałymi składnikami. Musicie uzyskać gładką konsystencje, więc prawdopodobnie mielenie zajmie Wam około 7 minut. 🙂 Czyli odsłuchajcie podczas mielenia dwa razy na przykład despacito i spokojnie spokojnie powoli zmielcie tego kalafiora.. https://www.youtube.com/watch?v=72UO0v5ESUo 🙂
  4. Gotową masę przełóżcie na gotowy spód i włóżcie do lodówki!
  5. Zostawcie tam sernik na całą noc a rano przygotujcie krem oraz dodatki. Kremem wysmarujcie całą powierzchnie sernika i boki. Ostudzone borówki delikatnie wylejcie na górę ciasta i posypcie go migdałami!
Notes
  1. Smacznego! 🙂
http://justdeliciousx.pl/

Biała czekolada w postaci guziczków, której używałam w przepisie jest do dostania na stronie MyProtein :

http://bit.ly/2mlmr6g

pamiętajcie, że na cały asortyment sklepu działa zniżka -10% z kodem: JUSTDELICIOUS10

 

 

a tutaj przypomnienie mojego TOP przepisu na ciasto czekoladowe z buraków! <3 Filmik bierze udział w konkursie, dzięki któremu mogę spełnić marzenie i wygrać kurs fotografii kulinarnej, więc będę bardzo wdzięczna jeśli zostawicie lajka pod tym filmikiem na FB ! <3

Czekoladowe z buraków

Justyna miała być damskim Harvey’em Specter’em, ale zamiast kariery prawnika zdecydowała, że bliżej jej do Gordona Ramsay’a. Dalej jednak trzyma się pewnych reguł- ma być zdrowo, zaskakująco i wyśmienicie smacznie. Z miłości do jedzenia powstał jej blog www.justdeliciousx.pl , w którym już zakochał się niejeden wielbiciel dobrego jedzenia! Sami zobaczcie jej przepis na przepyszne wilgotne ciasto czekoladowe z buraków. https://www.facebook.com/justdeliciousxPełny przepis na końcu filmu

Opublikowany przez Kitchen Casting na 10 października 2017

Subscribe to our mailing list

* indicates required
" >

Get Free Email Updates!

Signup now and receive an email once I publish new content.

I will never give away, trade or sell your email address. You can unsubscribe at any time.