Sponge and peanut jelly cake with raspberries. <3

Kobieta zmienną jest… i niezdecydowaną. 😀 Całkowicie autorski 😉 przepis na ciasto z biszkoptowym spodem i orzechową galaretką. Łapcie! 😉

IMG_7828[1]

Biszkopt!

Składniki:

4 jajka- najpierw ubijamy białka, następnie dodajemy żółtka

5 łyżek mąki kokosowej

5 łyżek mąki z cieciorki

2 łyżki ksylitolu

2 łyzki masła/oleju koko

proszek do pieczenia

Wykonanie:

Wszystkie składniki dokładnie łączymy z ubitymi jajkami i pieczemy  15 minut w 180*C. Studzimy.

Galaretka!

Składniki:

400 g baardzo gęstego jogurtu greckiego, u mnie to był grecki chyba z Bakomy

3 łyżki masła orzechowego

3 łyżeczki żelatyny

2 łyzki ksylitolu

Wykonanie:

Żelatynę rozpuszczamy w 60 ml gorącej wody, mieszkamy dokładnie, żeby nie było grudek i studzimy- ja wlożyłam jądo lodówki, żeby było szybciej. Jogurt z masłem orzechowym miksujemy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Kiedy żelatyna jest wystudzona, ale nadal płynna powoli wlewamy ją do masy jogurtowej cały czas miksując. Wszystko wylewamy na ostudzony biszkopt i dekorujemy malinami. 😉 Chowamy do lodówki na min. godzinę, żeby masa zgęstniała. Moja była już gotowa po 20 minutach! :O Po godzinie masa będzie całkowicie zastygnięta. W tym czasie możemy przygotować kruszonkę- na oleju kokosowym podsmażyłam łyżke wiórków kokosowych, łyżkę ekspandowanego amarantusa i ksylitolu. Kiedy wystygła rozsupałam ją na galaretkę! 😉

Coś innego, ale smakowało. 🙂 Ciasto jest umiarkowanie słodkie, dlatego można dodać więcej ksylitolu, jęśli ktoś potrzebuje.

IMG_7825[1]

yum 😉

Subscribe to our mailing list

* indicates required
" >

Get Free Email Updates!

Signup now and receive an email once I publish new content.

I will never give away, trade or sell your email address. You can unsubscribe at any time.