Tarta z czekoladowym kremem i malinowym dżemem bez pieczenia!

Ten przepis z przytupem wchodzi do grona moich najlepszych! Znów wymyślałam coś na bieżąco i już miałam moment zwątpienia kiedy krem był za rzadki.. ale ostatecznie wszystko naprawiłam i wyszło idealnie. 🙂 Radość po pachy słyszeć pochwały nawet od najbardziej wybrednych! <3

IMG_9419[1]

Przepis:

Spód:

pół szklanki namoczonych przez 2 h daktyli lub suszonych śliwek/żurawiny

Szklanka orzechów- mix nerkowców i migdałów

1/3 szklanki wiórków kokosowych

1 łyżka ksylitolu

Czekoladowy krem:

pół awokado

300 g jogurtu greckiego

150 ml mleczka kokosowego

4 duże łyżki kakao niesłodzonego

5 łyżek ksylitolu lub 2 stewii

3 łyżeczki żelatyny +40 ml gorącejwody

Dżem:

szklanka malin

2 łyżki chia

2 łyżki ksylitolu/1 stewii

Wykonanie:

Wszystkie składniki na spód mielimy w młynku czy rozdrabniaczu, aż masa będzie w miarę jednolicie gładka. Formę do tary można wyłożyć folią plastikową- wtedy, z pomocą łatwiej  łatwiej wyciagnać ciasto. Ja niewyłożyłam i męczyłam się, żeby cały spód jedliciezebraćpodczas nakładania kawałków. Wyłożaoną masą formę wstawiamy do lodówki i robimy krem. Przygotowywujemy żelatynę i wstawimy do lodówki by trochęostygła, pozostałe składniki blendujemy i na koniec cały czas mieszkając dodajemy żelatynę. Wylewamy krem na spód tarty i wstawimy do lodówki. Teraz, możemy wykonwać dżem- skłądniki blendujemy razem i na razie nie wylewamy na krem, ale wstawiamy w pojemniczku do lodówki. Kiedy po jakiejś godzince krem zgęstnieje możemy wylać na niego dżem. Tak gotowa tarta powinna być conajmniej godzinę w lodówce i jest gotowa dojedzenia!

IMG_9420[1]

ohh chyba zaraz zrobię kolejną.. 😀

IMG_9418[1]

 

Subscribe to our mailing list

* indicates required
" >

Get Free Email Updates!

Signup now and receive an email once I publish new content.

I will never give away, trade or sell your email address. You can unsubscribe at any time.