Voilà! czyli francuskie crêpes! :)

Po wakacjach we Francji moja głowa każdego ranka śni o francuskim śniadaniu.. już kilka dni po powrocie dalej jem tosty z camembertem, croque madame, tosty francuskie, a teraz przyszła pora na crêpes. 🙂 Czyli delikatne francuskie naleśniki, które we Francji często sprzedawane są na ulicy i jedzone w najprostszej wersji z cukrem, mogą być z nutellą, owocami lub w wersji wytrawnej. Jadłam je kilka razy podczas wakacji i najbardziej smakowały mi te z delikatnymi, słodkimi dodatkami. 

 

Przygotowałam przepis na moją wersje zdrowych crêpes! Podaje moje propozycje dodatków, ale zachęcam Was również do własnych kompozycji! 😉

 

Crêpes czyli delikatne naleśniki
Serves 2
Write a review
Print
Ingredients
  1. 1 jajko
  2. 2 łyżki mąki pełnoziarnistej/owsianej
  3. 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  4. chlust dowolnego mleka
  5. chlust gazowanej wody
  6. szczypta soli
  7. opcjonalnie: cynamon, kakao
  8. Moje dodatki: gorzka rozpuszczona czekolada, dżem kasztanowy, gęsty jogurt/twarożek/ mascarpone, owoce- jagody i maliny, listki mięty.
Instructions
  1. Wszystkie składniki razem, delikatnie miksujemy w misce. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i przechylając patelnie rozlewamy masę. Smażymy na małym średnim. Jeśli przykryjemy naleśnika podczas smażenia wystarczy z jednej strony!
  2. Podajemy na talerze z dodatkami!
Notes
  1. Bon appétit! 🙂
http://justdeliciousx.pl/

Subscribe to our mailing list

* indicates required
" >

Get Free Email Updates!

Signup now and receive an email once I publish new content.

I will never give away, trade or sell your email address. You can unsubscribe at any time.