Wygrana w bitwie kulinarnej na See Bloggers! + zwycięskie przepisy

W lipcu spotkało mnie ogromne szczęście. To był bardzo pracowity miesiąc, a najbardziej intensywny weekend przeżyłam na największym w Polsce zjeździe blogerów SeeBloggers, które odywa się w Gdyni. Pierwszy raz uczestniczyłam w takim wydarzeniu. Czułam, że może mi się spodobać. Nie mogłam się doczekać warsztatów z najlepszymi kucharzami i fotografami. Jednak jak się okazało to wydarzenie przerosło moje wszystkie oczekiwania i wyobrażenia. 

Jestem przeszczęśliwa, że mogłam wziąć udział we wszystkich warsztatach. Nie pomyślałabym, że spotka mnie tam aż tyle radości, a to wszystko za sprawą konkursu o nazwie ‚bitwa kulinarna blogerów’.

 

Pierwszego dnia SeeBloggers, w sobotę organizowane były 4 bitwy, w każdej udział brało 8 osób. Losowani jesteśmy w pary, które tworzą zespół i razem pracują podczas rozgrywki. Na początku bitwy każda z 4 drużyn odkrywa ‚czarna skrzynkę’, w której znajduje się 5 produktów, a 4 z nich muszą zostać wykorzystane do zrobienia dania. Czas jest ograniczony do 50 minut. 

W sobotniej bitwie los chciał, że znalazłam się w drużynie z Magdą z bloga mumspace.pl z czego ogromnie się cieszę! Z Magdą świetnie się pracowało, wszystkie pomysły konsultowałyśmy, wzajemnie się inspirowałyśmy i zgrałyśmy się idealnie z podziałem pracy! 


Podczas bitwy w czarnych skrzynkach znazła się: biała ryba, batat, awokado, ananas oraz jarmuż. Z jednego składnika mogłyśmy zrezygnować. Kiedy zobaczyłam batata wiedziałam, że chcę zrobić puree. 🙂 Ostatnio miałam okazję próbować zupy z batatów z mlekiem kokosowym inspirowanej Karaibami, przypomniałam sobie o tym smaku i postanowiłam dodać mu jeszcze coś od siebie- cynamon i palone masło. Tak powstał przepis:

 

Dorsz pieczony w jabłkach z sałatką z awokado i ananasa na kokosowo- cynamonowym puree z batatów, chipsem chili z jarmużu i sosem balsamicznym.
Write a review
Print
Ingredients
  1. Dorsz
  2. jabłka
  3. świeży rozmaryn
sałatka
  1. awokado, ananas, mięta, borówka amerykańska, sok z limonki i oliwa
Puree
  1. batat, 4 łyżki mleka kokosowego, 2 łyżki rozpuszczonego masła klarowanego, pieprz, sól, gałka muszkatołowa, cynamon
  2. jarmużu
  3. chili
  4. sos balsamicznym- nasz był z posmakiem malinowym
Instructions
  1. Dorsza przyprawiamy, kładziemy na nim pokrojone jabłka, oblewamy oliwą, posypujemy rozmarynem i pieczemy 12 minut w 170*C.
  2. Listki jarmuż posypujemy chilli delikatnie oblewamy oliwą i pieczemy 15 minut w 210*C.
  3. Składniki na sałatkę mieszamy razem.
  4. By zrobić puree gotujemy obranego batata, dodajemy do niego 4 łyżki mleka kokosowego, 2 łyżki rozpuszczonego masła klarowanego, pieprz, sól, gałkę muszkatołową i dużo cynamonu! Wszystko razem miksujemy.
  5. Podajemy na talerz na końcu dekorując sosem balsamicznym i borówkami.
http://justdeliciousx.pl/

 


Oceniał Nas chef Joseph Seelesto i muszę przyznać, że bardzo się denerwowałam, ponieważ długo trzymał Nas w niepewności, a danie, które najbardziej mu smakowało tajemniczo opisywał i bardzo chwalił. Kiedy podniósł Nasz talerz łzy popłynęły mi ze wzruszenia, że opisywał właśnie moje danie. 

W finałowej bitwie w skrzynce znalazły się: cały kurczak, rukola, oliwa z oliwek z białą truflą (uwielbiam!!) oraz kasza bulgur. 

Cały kurczak był o tyle problematyczny, że w mojej głowie pojawiło się conajmniej 1000 pomysłów.. 🙂 Miałyśmy tylko godzinę, więc zdecydowałam, że przygotuję jedną część. Postawiłam na moje ulubione nóżki. Miało być niby banalnie, ale oczywiście poniosła mnie fantazja.. i tak powstał przepis na:

Nóżka kurczaka faszerowana masłem czosnkowym i rukolą zapiekana w szynce dojrzewające z sałatką owocowo-orzechową bulgur z serem pleśniowym i cytrusowym sosem, nektarynką oraz sosem truflowym.
Write a review
Print
Ingredients
  1. Kurczak
  2. szynka dojrzewająca
  3. oliwa z oliwek z truflą
  4. masło
  5. granulowany czosnek
  6. nektarynka
  7. opcjonalnie: bulion wołowy
Sałatka
  1. bulgur, żurawina, borówka, orzechy włoskie, ser pleśniowy, mięta, pieprz, sól, słodka papryka
cytrusowy sos
  1. sok z limonki
  2. sok z pomarańczy
  3. oliwa z oliwek
  4. sos balsamiczny
  5. miód
Instructions
  1. Kurczaka dzielimy, a następnie przygotowywujemy do faszerowania. To zajeło mi najwięcej czasu- musiałam z nogi wyjąć kość, chwile to trwa, ale nie jest trudne, wymaga tylko dokładności.
Jak to zrobić polecam Wam obejrzeć filmik np. ten
  1. https://www.youtube.com/watch?v=wA389sUj8zk&t=5s
  2. Do środka nogi wkładamy kawałek masła obtoczonego w granulowanym czosnku oraz rukolę. Nogę zawijamy w szynkę, polewamy dokładnie oliwą truflową i wkładamy w folię aluminiową.
  3. Zapiekamy przez 30 minut w 200*C i pozostawimy w piekarniku na czas przygotowywania reszty dania. Gotujemy wywar na pozostałych kościach i skrzydłach z kurczaka przyprawiony solą aż woda porządnie się zredukuje. Kaszę bulgur wsypujemy do garnka i prażymy przez minutę następnie zalewamy wodą i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, kroimy awokado oraz ser pleśniowy, myjemy rukole, prażymy orzechy włoskie. Odcedzamy kaszę i łączymy ze wszystkimi składnikami. Robimy cytrusowy sos mieszając jego wszystkie składniki i polewamy nim sałatkę. Zredukowany bulion doprawiamy oliwą truflową oraz ewentualnie bulionem wołowym, jeśli będzie za mało wyrazisty.
  4. Nakładamy sałatkę ,a na nią kurczaka i nektarynkę. Kurczaka polewamy przygotowanym bulionem.
http://justdeliciousx.pl/

 

Podczas nakładania i dekoracji ręcę trzęsły mi się jak galareta. Stresowałam się bardziej niż na maturze.. o niebo bardziej! Nie mogłam patrzeć na jury, które próbowało dań, bo byłam tak zdenerwowana. Mimo, że to przede wszystkim była zabawa na myśl, że tak wspaniali kucharze spróbują mojego dania na prawdę robiłam się blada jak ściana.  😀

Przez kilka godzin dochodziło do mnie, że wygraliśmy. W chwili ogłoszenia wyników totalnie mnie zatkało i ogólnie niewiele pamiętam z tego momentu… 🙂  

To był jedna z najlepszych chwil mojego życia! 

Chciałabym ogromnie podziękować gronie osób, w szczególności organizatorom: Ani z bloga czosnekwpomidorach , Julicie z http://wrzacakuchnia.pl , za wymarzony teamwork Magdzie! Sponsorom Siemens, Olympus, Duka, Carrefour Polska, Fit and Easy za cudowne nagrody ! Oraz Żanecie @jeanette_devinette za bycie moją opiekunką i niezastąpioną pomoc podczas mojego pobytu w Gdyni!! ❤️ Podziękowania dla całego jury, to była ogromna przyjemności oraz zaszczyt gotować dla takich kucharzy @josephseeletso_official @marietamarecka@cuisinier_memento @sebastianol oraz @agnieszka_hyzy @kingaparuzel ! 🙏🏻❤️Mam nadzieję, że każda z osób również, których nie wymieniłam wie jak bardzo jestem wdzięczna za wsparcie i atmosferę. Dziękuję za cudowne doświadczenie!

🙂 

Subscribe to our mailing list

* indicates required
" >

Get Free Email Updates!

Signup now and receive an email once I publish new content.

I will never give away, trade or sell your email address. You can unsubscribe at any time.