Sweet coconut truffles

 

Dawno mi coś tak nie smakowało. Największe łasuchy na cukier przyznały, że kulki są bardzo słodkie. 😉 Nawet Ci, którzy zawsze narzekają, że mało słodkie! Jestem bardzo dumna, że wyszły takie dobre. To miód na uszy kocharza słyszeć, że coś tak posmakowało! 🙂 Do tego są wegańskie i bez pieczenia. Zabieraja do raju w dosłownie 15 minut!

 

 

 

 

Sweet Coconut Truffles
Servings: 15
Author: Justdeliciousx
Ingredients
  • 60 g daktyli
  • 100 ml wody
  • 120 g wiórków kokosowych
  • 100 g więcej wiórków kokosowych lub odżywki białkowej
  • 3 łyżki kakao
  • kilka kropel ekstraktu z wanilii
Instructions
  1. daktyle zalewamy wrzątkiem na ok. 5 minut, a w tym czasie prażymy wiórki na patelni. Należy to robić na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, bo łatwo się przypalają! Kiedy będą już w złotym kolorze, wrzucamy je do miksera. Ja używałam elektrycznego moździerza, ale myslę, że możecie po prostu użyć blendera. Dodajemy daktyle i połowę wody, w której się moczyły oraz pozostałe składniki. Należy miksować i sprawdzać lepkość masy i w zależności od tego czy już można z niej formować kulki które się nie rozsypują dolewać pozostałą wodę z daktyli. Mi poszła prawie cała. Jeśli jeszcze będzie za mało lepka należy dodać więcej wody.
  2. Formujemy kulki w rękach a następnie obtaczamy je w wysypanej mące. Wkłądamy albo do zamrażalnika na chwile, albo do lodówki i tam przechowywujemy. Mogą być też w temperaturze pokojowej i tak powinno się je zajadać, ale jeśli są długo na ciele po prostu tracą swój kształt. 🙂
Recipe Notes

Wyszło mi 15 karmelków.
Pozdrowienia dla Moniki, czekam aż je wykonasz! <3

8 thoughts on “Sweet coconut truffles

    1. czym masz ochotę! mogą być po prostu wiórki kokosowej, ksylitol zmielony na proszek, kakao, orzeszki posiekane itd. 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.