fbpx

Chlebek z cukinii z jabłkami i migdałami! :)

by justdeliciousx

Potrzebowałam po świętach zrobić coś na uspokojenie moich kubków smakowych i poziomu cukru we krwi! 😉

Przyszedł mi do głowy wytrawno-słodki wypiek z cukinią i jabłkami! <3 Koniecznie z posypką migdałową. Przez 3 dni miałam za co łapać kiedy nachodziła mnie ochota na ‘małe co nieco’ 😉

Jako, że ostatnio eksperymentuję z filmami na YouTubie postanowiłam wykorzystać tą okazję i nagrać jak robię ten chlebek! 

Przyznaję się, że wkręciłam się w nagrywanie i montowanie tych filmików i tym samym jestem bardzo podekscytowana by pokazać Wam mój pierwszy wytwór film- przepis!

Zapraszam do obejrzenia: https://youtu.be/OQGnV8O0JpQ

 

Chleb z cukinii z jabłkami i migdałami
Author: Justdeliciousx
Składniki
  • 1,5 obranych i startych średnich cukinii
  • 2 jabłka
  • 100 gram mąki żytniej
  • 60 g mąki jaglanej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cynamonu
  • 2 jajka
  • 50 g oleju rzepakowego
  • 120 g maślanki
  • kilka garści migdałów
  • opcjonalnie: stewia/ksylitol/miód
Wykonanie
  1. Startą cukinię przesączyć przez bawełnianą ścierkę/papierowy ręcznik.
  2. Dodać pokrojone w kostkę jabłka.
  3. W osobnej misce ubić białka, dodać żółta dalej ubijając. Dodać maślankę i olej.
  4. Wolno miksując dodać mieszankę suchych składników.
  5. Następnie połączyć z cukinią i jabłkami, wymieszać wszystko łyżką, ewentualnie posłodzić.
  6. Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej olejem kokosowym formy.
  7. Piec ok. 1h 30 minut w 175*C. Należy sprawdzić patyczkiem czy już nie jest mokre w środku, możliwe, że będzie potrzebować paru minut dłużej lub mniej- zależy jak dobrze odsączyliście cukinie.
  8. Smacznego!

 

 

 

 

 

 

Te posty mogą Cię zainteresować

3 komentarze

tralala 24 kwietnia, 2017 - 6:34 pm

Czy zamiast oleju rzepakowego można użyć oleju koko? 🙂

Reply
justdeliciousx 28 kwietnia, 2017 - 5:55 pm

Tak, mówiłam o tym również w filmiku! 😉

Reply
Marta 25 kwietnia, 2017 - 10:41 am

wow, musi być pyszne! chętnie zrobię 🙂

Reply

Leave a Comment

Recipe Rating




Przebywając na tej witrynie wyrażasz zgodę na używanie ciasteczek. Lubię Ciasteczka! Czytaj Więcej