Miałam od dłuższego czasu wielką ochotę na szarlotkę, w tym samym czasie przyszła do mnie organiczna matcha, która jest nowością w asortymencie MyProtein. Zostałam ogromną fanką ich nowych produktów z organicznej serii i jako ambasador z dumą będę Wam je przedstawiać!
Matchę, kocham od kilku lat. Żadna kawa czy inne dopalacze, o których tylko byście mogli pomyśleć nie dawają mi takiego kopa energii i dobrego humoru. Mnisi parzą matche od tysiącleci, zapewnia im spokój i skupienie podczas medytacji. Ja też czuję, że mój mózg jak i cały organizm lepiej pracuję po tej herbacie. Jej sekret to specjalny sposób uprawy, dzięki czemu zachowuje lekko słodki smak i jest obfita w antyoksydanty. Kto jeszcze nie próbował.. bardzo zachęcam poznać ten smak! 🙂
Macie oczywiście ode mnie na nią jak i wszystkie inne produkty – 10% z kodem JUSTDELICIOUS10 przy zamówieniu.
Link do produktów organicznych: http://bit.ly/2mlmr6g <3
Wracając do pomysłu na ciasto.. miałam zagwostkę czy zrobić szarlotkę czy tez od dawna chodzący mi po głowie sernik matcha.. nie mogłam z niczego zrezygnować. 😉
Zapraszam po przepis na sernik matcha z jabłkami! 😀 Pyszny smak potwierdzony przez rodzinę i przyjaciół! 😉

- 100 g orzechów ziemnych
- 120 g twarogu już zmielonego - ja używam takiego z wiaderka
- 1/2 szklanka daktyli zalanych ciepłą wodą do rozmięknięcia
- 3 łyzki kakao
- 30 g odżywki smakowej- u mnie od MyProtein 🙂 lub 30 g mąki kokosowej
- kilka kropel ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki stewii/ksylitolu
- 2 jabłka
- 2 śliwki
- cynamon
- opcjonalnie jakiś słodzik jeśli słodycz owoców Wam nie wystarcza 🙂
- 300 g twarogu już zmielonego
- 1 jajko
- 100 g gęstego jogurtu greckiego lub serka homogenizowanego
- 1,5 łyzki herbaty matcha
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej/ odżywki białkowej/ mąki kokosowej
- 50 g ksylitolu
- kilka kropel wanilii
-
Orzechy mielimy w drobne kawałki, dodajemy pozostałe składniki na spód i wszystko dokładnie miksujemy. Wylewamy do wysmarowanej olejem koko lub masłem klarowanym formy (moja jest o średnicy 23 cm). Pokrojone w plasterki owoce zalewamy wodą, dodajemy cynamon ewentualnie słodzik i gotujemy aż zmiękną. Owoce wykładamy na przygotowany spód. Wody nie wylewamy! Powstał nam pyszny kompocik czy słodki sok do herbaty! 🙂 Następnie ubijamy jajko i łączymy z resztą składników warstwy matcha. Dokładnie miksujemy, wylewamy na owoce i pieczemy przez 40 minut w 160*C. Na serniku prawdopodbnie stworzy Wam się brązowa skórka, która będzie pękać. Ja moją po prostu zerwałam, dzięki czemu ciasto było na wierzchu w pięknym zielonym kolorze. 🙂
-
Studzimy w lekko ostudzonym piekarniku i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Później dekorujemy! U mnie roztopiona gorzka czekolada, nasiona goji, chipsy kokosowe, orzechy włoskie i brazylijskie oraz syrop malinowy od MyProtein. 🙂
Smacznego!