Banana donuts

Idzie wielki Tłusty Czwartek!

Rozmyślałam jaki by tu przygotować przepis na pączki i uznałam, że już w internecie macie wszystko… zdrowe, pieczone, na drożdżach, smażone, bezglutenowe itd. 💁🏼albo kupicie takie w ulubionej cukierni. 😉 Dlatego pomyślałam, że zrobię coś innego.. moje autorskie ‘pączki’ z.. bananów, cieciorki, niewielkiej ilości mąki. ❤

Żeby troszkę przypominały o tych tradycyjnych nadziałam je marmoladą truskawkową, oblałam lukrem( z ksylitolu) i posypałam migdałami jak te słynne z Chmielnej. 😋🍩 Bo tak właśnie mi się kojarzy tradycja pączka- po szkole jedliśmy te pączki z migdałami zalepiając sobie całe ręce. 😀

 

 

 

 

Moje pączki z bananów wyszły miękkie i słodkie. Znów mam problem, żeby coś zostało dla innych. 😁❤ Od razu ostrzegam, bardzo im daleko do pączka, ale myślę, że dla niektórych mogą być fajną odmianą. 😉 Są pyszne!

Ja kupiłam już gotową marmoladę truskawkową bez cukru, ale jeśli chcecie wykonać taką sami.. nic prostszego. Użyjcie przepisu na dżem, który znajdziecie w tym przepisie:

http://https://www.justdeliciousx.pl/jelly-to-my-peanut-butter-no-bake-cheesecake/

Składniki:

2 banany

2 puszki odsączonej ciecierzycy

ok. 10 łyżek mąki pełnoziarnistej lub owsianej, jaglanej

1 jajko- lub wersja wegańska 2 łyżki mielonego siemienia lnianego zalanego gorącą wodą i ostudzonego

50 g maślanki lub w wersji wegańskiej: 50g płynnego mleka kokosowego

1 łyżka oleju rzepakowego lub kokosowego

2 łyżki ksylitolu/stewii/miodu

wanilia

proszek do pieczenia

Lukier:

+ksylitol zmielony na puder. na ok. 5 łyżek ksylitolu potrzeba 1,5 łyżki wody, żeby powstał gęsty lukier.

+marmolada

+płatki migdałowe

Wykonanie: Zmiksuj razem banany i cieciorkę. Dodaj mąkę, maślankę, żółtko, olej, wybrany słodzik, proszek i wanilię i znów miksuj do jednolitego połączenia masy. Ubij białko jajka i dodaj do masy, wymieszaj wszystko łyżką. 

Nakładaj masę na blachę formułując dowolne kształty- możesz robić okrągłe pączki bądź pączki z dziurką. Na te bez dziurki nałóż do środka marmoladę i przykryj pozostałą masę. Piecz w 200*C przez ok. 35 minut. W zależności od tego jak duże są pączki będzie wydłużał się czas pieczenia. Pączki naturalnie są miękkie, ale sprawdzaj patyczkiem aż wierz będzie już twardniały i lekko złoty. Wtedy będą gotowe. Należy zostawić je w piekarniku na czas ostygnięcia.

Wystudzone pączki smarujemy przygotowanym lukrem i obsypujemy płatkami migdałowymi.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.