Bananoffie! Crunchy cake with banana&toffee&vanilla cream. :)

Oczywiście przepis wymyślałam na bieżaco i niezdałam sobie sprawy, że zrobiłam bardzą dużą ilość kruchego ciasta! Na początku zmartwiło mnie to, bo pomyślałam, że nie zmieszczę całego kremu do formy, ale udało się.. 😉 Potężne kruche ciasto i delikatny przepyszny krem razem! Dla mnie bajka!

IMG_5329

BANANOFFIE!
Author: Justdeliciousx
Ingredients
Składniki na kruche ciasto
  • 120 g roztopionego oleju kokosowego bądź masła
  • 200 g mąki kokosowej
  • 40 g mąki jaglanej
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 1 jajko
Składniki na krem
  • 2 banany
  • 400 g jogurtu greckiego
  • kilkanaście-20 daktyli w zależności jak bardzo słodkie chcecie ciasto 😉 namoczonych przez noc lub conajmniej 6-7 godzin, muszą być mięciutkie!
Instructions
  1. Rozgrzewamy piekarnik, niestety ja nie miałam regulacji temperatury, ale myślę, że 180*C jest w porządku. Łączymy dokładnie składniki, jeśli będzie Wam się wydawać, że ciasto jest zbyt kruche trzeba dodać więcej tłuszczu lub mleka, tyle by się nie rozpadało. Tylko bez przesady w końcu ma być kruche! 😉 Precyzyjnie wykładamy blache ciastem i delikatnie dociskamy,pozostawiając miejsce na krem. <3 Wkładamy na 10 minut do lodówki, a następnie pieczemy ok. 10-15 minut, trzeba patrzeć, aż się zarumieni. 😉
  2. W tym czasie możemy zrobić krem. Lepiej sprawdzić czy wszystkie daktyle są mieciutkie, wtedy można dokładnie zblendować je z pozostałymi składnikami. 🙂
  3. Czekamy, aż ciasto ostygnie i wylewamy na nie krem, dokorujemy bananem i wkładamy do lodówki na kilka minut, żeby krem troszkę zastygł.

 

IMG_5328

 

 

Dwa słowa… palce lizać! 😉

 

IMG_5338

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.