Uwielbiam robić ciasta z warzyw, tym razem padło na buraka. 🙂
Idealne do kawy, na poprawę humoru albo walentynki. 😉

Brownie z buraka
Składniki
- 100 g mąki: ja użyłam 50 g pełnoziarnistej i 50 g jaglanej
- 50 g odżywki białkowej MyProtein 🙂
- 30 g kakako
- 50 g oleju kokosowego roztopionego i wystudzonego
- 30 g ksylitolu/6 łyżek miodu/6 stewii
- 1 spory ugotowany burak
- 1/2 puszki odsączonej ciecierzycy
- 2 jajka
- 100 ml mleka roślinnego
- Proszek do pieczenia
- Wanilia
- Dodatkowo: chipsy kokosowe i pokruszone nerkowce
Wykonanie
-
Miksujemy buraka z cieciorką do uzyskania gładkiej konsystencji. W misce łączymy wszystkie suche składniki z mlekiem, olejem i masą z buraka. Na końcu dodajemy stopniowo ubite na sztywno jajka cały czas miksując do jednolitej masy. Pieczemy 25 minut w 180*C w formie wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanym olejem kokosowym. Przed pieczeniem można położyć na ciasto dowolne dodatki.