fbpx

Bezglutenowe drożdżówki z serem i czekoladą! Wegańskie.

by justdeliciousx

Ten przepis powstał zupełnie przez przypadek, bo normalnie w kuchni używam czasami pszennej mąki oraz gdybym tylko mogła użyłabym za pewne normalnego twarogu, jednak los chciał inaczej i tak wyczarowałam bezglutenowe drożdżówki z serem! Ser jest wegański, więc pewnie nie powinnam, go tak nazywać, ale sami rozumiecie… apetyt wziął górę i musiałam coś wymyślić. Zrobiłam wegański twarożek, który okazał się BOSKI! Kiedy wrócę do Polski za pewne pierwsze co to będzie odwiedzenie serowej i twarogowej półki.

bezglutenowe-drożdzówki-z-serem-wegańskie-lukier-czekolada-przepis-bez-cukru-zdrowe-przepisy-fit

Oczywiście przepis jest również bez cukru jak każdy na moim blogu. 🙂

Dlaczego bezglutenowe?

W moim przypadku, było to spowodowane dostępnością produktów w tajskim supermarkecie. Nie znalazłam mąki pszennej, za to ryżową i ziemniaczaną miałam już w szafce. Cieszę się, że mogłam wypróbować bezglutenowy przepis, bo wiem, że są takie osoby, które nie jedzą glutenu, mają celiakię i tęsknią za smakiem drożdżówek!

Jak sprawić, by bezglutenowe drożdżówki się udały?

Bez mąki pszennej, a dokładniej glutenu trzeba znaleźć inny sposób, by ciasto było sprężyste i urosło! Należy stworzyć mieszankę mąk, ponieważ sama mąka ryżowa nie będzie się tak dobrze kleić co glutenowa. Dlatego mące ryżowej w tym przepisie przychodzi z pomocą mąka ziemniaczana. Razem stworzą pyszne bezglutenowe drożdżówki!

 

bezglutenowe-drożdzówki-z-serem-i-czekoladą-pyszne-przepis-domowy-wypieki-zdrowe-jedzenie-dieta-fit-bez-cukru-bez-glutenu

Co ważne, nie korzystaj w tym przepisie z ksylitolu, ponieważ zatrzyma on rośnięcie drożdży i ciasto będzie klapą! Erytrol, stewia lub zwykły cukier są dobrą opcją.

Wegański ser z tofu?!

Możesz oczywiście użyć zwykłego twarogu, ja płaczę na myśl zapłacenia za 100 g niedobrego sera 15 zł.. dlatego wybieram tańszą opcję, przy okazji wegańską! Tofu! Użyj naturalnego bez żadnych dodatków. 🙂 W końcu tofu to wegański ser, a z odpowiednimi dodatkami będzie smakował cudownie!

bez-glutenu-drożdżówki-z-serem-wegańskim-lukier-bez-cukru-zdrowa-dieta-czekolada-pyszne-przepis-zdrowe-odżywianie

 

Kształty drożdżówek do wyboru!

Masz kilka możliwości, łatwiejsze i trudniejsze. Najprostsza, klasyczna wersja to po prostu utworzyć kulki, zrobić w nich dołek i nałożyć ser. Następnym razem, jeśli nie będę mieć dużo czasu na pewno wybiorę tą opcję. 😉 Jeśli jednak, chcesz się pobawić możesz zrobić tak jak ja ze ciasta ślimaki. 🙂 Instrukcja jest w przepisie na dole! a więc do dzieła!

 

Bezglutenowe drożdżówki z wegańskim serem!
Prep Time
30 mins
Cook Time
2 hrs
 
Course: Dessert
Składniki
  • 250 g mąki ryżowej
  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • 20 g suchych drożdży
  • 150 ml mleka roślinnego napój roślinny może być sojowe, migdałowe, kokosowe, owsiane, ryżowe
  • 60 g erytrolu lub więcej jeśli jesteś przyzywczajony do bardzo słodkich deserów. możesz zamienić na cukier lub stewie.
  • 50 g oleju rzepakowego lub kokosowego lub jeśli jesz daj dobrej jakości masło!
  • 150 ml mleka kokosowego z puszki lub 2 jajka
  • 1 szczypta soli
  • Wegański ser do nadzienia
  • 250 g naturalnego tofu
  • 4 łyżki mleka kokosowego z puszki możesz zamienić na napój roślinny najlepiej by był kokosowy
  • 50 g erytrolu możesz zamienić na stewie czy cukier.
  • 3 krople esencji waniliowej opcjonalnie
  • 1/2 sztuki soku z limonki opcjonalnie
  • dodatkowo: ok. 80 g czekoladowych kulek lub pokruszonej czekolady
Lukier
  • 40 g erytrolu zmielonego na puder może być też ksylitol.
  • 1/2 sztuki limonki lub cytryny – sok
Wykonanie
  1. Pogrzej w rondlu mleko roślinne (napój roślinny) z erytrolem, mieszając od czasu do czasu. W miesce wymieszaj mąkę, drożdże oraz sól. Kiedy erytrol się rozpuści i mleko będzie ciepłe wlej je do miski.
  2. Jeśli Twój olej lub masło jest w stałej postaci, musisz je rozstopić w mikrofali lub garnku. Dodaj do miski i delikatnie mieszaj łyżką. Kiedy ciasto nie będzie parzyć zagnij je ugniatać rękoma.
  3. Następnie dodaj mleko kokosowe lub jajka i dalej ugniataj, aż masa będzie jednolita. Jeśli ciasto nie będzie się razem lepić musisz dodać odrobinę więcej mleka lub wody.
  4. Ugniataj, aż masa będzie zwarta i nie będzie przywierać do rąk. Ciasto nie powinno być lepkie, ani nie zbyt suche. Uformuj kulkę i zostaw w misce przykrytą ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na godzinę.
  5. Przygotuj ser: W mikserze wymieszaj tofu z mlekiem i dodaj pozostałe skłądniki, aż zrobi się gładka masa. Na koniec do twarogu dodaj kawałk czekolady.
  6. Po godzinie odkryj ciasto i delikatnie pougniataj. To czas zdecydować w jakim kształcie chcesz przyrządzić drożdżówki.
  7. Najłatwiejsza i klasyczna wersja: Rozdziel ciasto na 9 kawałków, z których utworzysz kulkę. Wyłóż je na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia, zachowująć co najmniej 0,5 cm odległości, a w ich środku zrób dólek i wyłóż w nią porcję sera z czekoladą.
  8. Trudniejsza wersja – ślimaki: Przygotuj blat opruszony mąką i wyłóż na nie kulkę ciasta. Rozwałkuj kulkę tworząc duży prostokat. Nałóż twaróg na całą powierzchnie zachowująć 0,5 cm pustej przestrzeni na brzegach. Teraz czas zwinać ciasto od dłuższego boku tak by powstała rolada. TIP: Pomóż sobie podważajac nożem od blatu, by ciasto się nie rozpadło. Roladę pokrój na 9 kawałków i umieść je na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia.
  9. Wszystkie wersje:
  10. Odstaw na ok. 20 minut.
  11. Piecz przez 30 minut w 180°C! Wyjmij i odstaw do wystudzenia.
  12. Przygotuj lukier: Zalej sokiem erytrol w proszku i wymieszaj.
  13. Kiedy drożdżówki ostygną oblej lukrem i zajadaj! Na zdrowie!

 

bezglutenowe-drożdzówki-z-serem-wegańskie-ciasto-drożdzówe-pyszne-przepis-proste-przepisy

A co po drożdżówkach? 🙂

Jak to mówią, nie samymi drożdżówkami człowiek żyje, więc jeśli masz ochotę poruszyć ciało i umysł zapraszam Cię na wspólną praktykę jogi! Mnóstwo praktyk znajdziesz na moim kanale YT: Justdeliciousx Youtube

Jeśli chcesz podjąć wyzwanie i nauczyć się szpagatu, wzmocnić ciało i umysł oraz nauczyć się poprawnego wykonywania nowych pozycji na 3 poziomach, mam coś specjalnego. Zapraszam na mój nowy program Just Szpagat! Do 10 maja obowiązuje promocyjna cena na Just Szpagat 129 zł zamiast 150 zł. Trwa również promocja na zestaw Just Szpagat + SpringBook – który jest wszystkim czego trzeba, by odżywić umysł i ciało.

Premiera odbyła się dosłownie 3 dni temu i skaczę z radości widząc jak ćwiczycie razem ze mną!

Mam nadzieję, że widzimy się w kuchni i na macie! 😉

Ściskam,

Justyna

 

Te posty mogą Cię zainteresować

Leave a Comment

Recipe Rating




Przebywając na tej witrynie wyrażasz zgodę na używanie ciasteczek. Lubię Ciasteczka! Czytaj Więcej