Brownie with rhubarb! <3

Śniło mi się wielkie, mega czekoladowe ciasto.. mokre w środku. Po obudzeniu przypomniało mi się, że mamy sezon na rabarbar, którego nie można zmarnować.. ! Nie sądziłam nawet, że to ciasto będzie mi tak smakować. 

 

 

Pierwszy kęs- szok. Słodki smak z kwaskowatym posmakiem rabarbaru okazało się dla mnie idealnym połączeniem. Chociaż chyba mało jest rzeczy do których czekolada nie pasuję.. 🙂 w tym wypadku znalałam swoje nowe ulubione! 😉

 

Czekoladowe ciasto z rabarbarem!
Author: Justdeliciousx
Ingredients
  • 350 g rabarbaru- ok. 4 laski
  • 75 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 120 g mleka kokosowego z puszki
  • 4 jajka
  • 100 g mąki pełnoziarnistej/jaglanej/owsianej
  • 40 g kakao
  • cynamon
  • proszek do pieczenia
  • szczypta soli
  • 7 łyżek ksylitolu/3 stewii/ 4 miodu
dodatkowo
  • pokruszone kostki czekolady
Instructions
  1. Rozpuszczamy czekoladę z masłem i mlekiem i odstawiamy do wystudzenia. Ubijamy osobno białka, a żółtka miksujemy z wybranym słodzikiem. Do żółtek dodajemy wystudzoną czekoladę, następnie cały czas delikatnie miksując dodajemy połączone razem suche składniki, a na końcu białka. Mieszamy do jednolitego połączenia. Do masy dodajemy umyty i pokrojony w kostkę rabarbar. Wylewamy do przygotowanej, wyłożonej papierem do pieczenia i nasmarowanej olejem kokosowym/ masłem formy. Pieczemy przez 30 minut w 180*C, następnie zmniejszamy temperaturę do 170*C i pieczemy jeszcze 30 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.
Recipe Notes

Smacznego! 🙂

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.