Caramel oats protein bars <3

Batony, które sprawdzają się jako przekąski w ciągu dnia. Dawno nie jadłam płatków owsianych, do tego miałam ochote na coś chrupkiego i słodkiego. 🙂 Z tego przepisy wychodzi na prawdę spora porcja, szczególnie, że batony są bardzo sycące. Jeśli macie zamiar częstować nimi sporą ilość osób, bez problemu możecie pociąć je na mniejsze kawałki.

  

 

Caramel oats bars
Author: Justdeliciousx
Ingredients
  • 1 banan
  • 70 g płatków owsianych
  • 15 g ekspandowanej komosy ryżowej można wyminić na jakiekolwiek inne ekspandowane zboża badź 30 g płatków
  • 100 g odżywki białkowej Impact Whey Protein o smaku sticky toffee pudding od MyProtein: http://bit.ly/2aVYn2E
  • 60 g rozpuszczonego masła orzechowego
  • 20 g wiórków kokosowych
  • po dużej garści rozdrobnionych: migdałów żurawiny, nasion chcia, ziemnych i surowych ziaren kakao lub pokruszonej czekolady.
  • ekstrakt waniliowy
  • cynamon
  • opcjonalnie jęsli mimo banana i odżywki jest dla Was za mało słodkie to 2 do 5 łyżek ksylitolu.
Instructions
  1. Banana należy dokładnie ugnieść widelcem i połączyć w misce ze wszystkimi suchymi składnikami. Na koniec dodajemy masło orzechowe i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeśli będzie Wam się wydawać, że masa niecałkowicie się połączyła dodajcie trochę mleka roślinnego. Nie za dużo, bo powinnabyć sztywna i kleista, a nie płynna.
  2. Batonów nie trzeba piec, można włożyć do lodówki na kilka godzin, żeby zastygły. Ja jednak moje upiekłam przez co ani trochę się nie rozpadały i był bardziej kruche. Wystarczy 12 minut w 170*C. 🙂

 

4 thoughts on “Caramel oats protein bars <3

  1. Czy można zastapic czymś masło orzechowe i białko?;) Na orzechy mam niestety uczulenie, a białka nie posiadam. Z góry dziękuję i pozdrawiam serdecznie!

    1. Orzechy bez problemu możesz zastąpić większą ilością żurawiny, innych suszonych owoców, ekspandowanego amarantusa lub rozdrobnionymi kawałkami czekolady. 🙂 Odżywkę białkową spróbuj zastapić 40 g ksylitolu i 80 g mąki kokosowej. Możesz użyć też owsianej czy jaglanej, ale daj wtedy 60 g ksylitolu i 50 g mąki.

      Co prawda nie robiłam batonów w takiej kombinacji, ale z doświadczenia wydaję mi się, że tak powinno dać radę. 🙂 Pozdrawiam!

  2. ile czasu mogą stać takie batony po upieczeniu ?chciałbym sobie je zrobić na dłuższy wyjazd, bardzo je lubię a boję się, że przez dodatek banana nie będę mogła ich tak długo przechowywać 🙂

    1. myślę, że do tygodnia w lodówce na pewno poleżą 😉 bez lodówki zalezy jak je będziesz przechowywać.. radziłabym owinąć w folię aluminiową i spokojnie kilka dni będą dobre. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.