fbpx

Chickpea taco!

by admob

Czy z tej mąki będzie chleb? 😀 Będzie i to najszybszy na świecie!  Z patelni! Mąkę z cieciorki tesotwałam na kilka sposobów, nie tylko jest ona zdrowa i ma dużo białka, ale również magiczną moc..nawet najgorszy kucharz zrobi z niej pyszny chlebek! 😉 <3

 

W dodatkach można przebierać.. z mięsem, jajkiem, krewetkami lub z warzywami. Ja poszłam na całość: mielone mięso z indyka, czarna fasola, awokado, pomidorki cherry, mozzarella i dwa sosy! Pomidorowo-czosnkowy z nutą orygano i jogurtowo ziołowy 😉

 

Przepis na chlebek:

na 3 średnie chlebki wsypałam jakieś 1/3 kubka mąki z cieciorki, dodałam łyżkę gęstego jogurtu( można pominać w ogóle albo dodać łyżeczkę oliwy) i zalewamy wodą w pokojowej temperaturze. W zależności od tego ile wody dodamy chlebki bedą albo bardziej puszyste i mniejsze albo większe i płaskie- coś na kształt tortilli. 😀 Ja zrobiłam wersję puszystą 😉 czyli dodałam mniej więcej tyle samo wody co mąki- 1/3 kubka. 🙂 Wszystko dobrze wmieszałam z ziołami i odstawiłam na 10 minut. W tym czasie przygotowałam dodatki i sosy.

Chlebki bez problemu można smażyć na suchej patelni, o ile jest ona dobrej jakości. Ja w moich akademickich warunkach smażyłam dla bezpieczeństwa na połowie łyżeczki oleju kokosowego i chyba zawsze będę tak robić- bo nadal nie mogę uwierzyć w tą bezolejną magię! 😀 Zajmuję to jakies 1-2 minuty i ściagamy z patelni pięknego placka! <3

Mięso po prostu podsmażyłam na oleju kokosowym. Sos pomidorowy zrobiłam z puply pomidorowej bez dodatków ztartego ząbka czosnku i orygano. Jogurtowy to jogurt i zioła prowansalskie. 😉

Mega satysfakcjonujący obiad! I szybszy niż się wydaje! Mąka z cieciorki moją nową miłością. <3 Bardzo zachęcam spróbować. 🙂

Te posty mogą Cię zainteresować

Leave a Comment

Przebywając na tej witrynie wyrażasz zgodę na używanie ciasteczek. Lubię Ciasteczka! Czytaj Więcej