Chiński makaron stir-fry z tofu i warzywami!

Jeśli chociaż raz miałeś okazję zjeść chińszczyznę, to wiesz, o czym mówię. Ten przepis będzie konkretny, szybki i pyszny – oto chiński makaron stir-fry! Pyszna opcja na szybki obiad, a w mojej wersji wegetariański. Z okazji Chińskiego Nowego Roku postanowiłam zrobić serię przepisów, by pokazać Ci lepiej tę kuchnie. Nauczysz się przygotować danie, które może stać się Twoim popisowym. Doskonałe szczególnie, kiedy dopadnie Cię wielki głód. Zaczynamy!

chiński-makaron-stir-fry-z-tofu-i-warzywami-przepis

Chiński makaron stir-fry!

Przede wszystkim musisz wiedzieć, że to danie jest dobrym wstępem do nauki gotowania dań kuchni chińskiej, jak również innych azjatyckich, w tym tajskiej. Wiele składników na sos, które wykorzystałam powtarza się w innych daniach. Przygotowanie chińskiego makaronu jest proste, ale będziesz musiał poznać kilka składników rzadziej używanych w Polsce. Kiedy jednak zobaczysz jakie to łatwe, by stworzyć z nich pyszne danie, wiem, że zakochasz się jak ja! W dzisiejszej wersji przygotowujemy makaron wegetariański z tofu i warzywami, jednak tofu możesz również zastąpić kurczakiem, owocami morza, a nawet rybą. To danie, które od razu da się polubić. Syci i smakuje wspaniale. Będzie idealne na obiad lub na kolację. Możesz też zrobić porcję więcej i zapakować na wynos do lunchbox’a!

Co potrzebujemy, by przygotować chiński makaron stir-fry?

Ten przepis wcale nie wymaga wielu składników, ale liczy się ich jakość. Na początku wybierz odpowiedni makaron. Ja używam typowego chińskiego makaronu Chow Mein z mąki pszennej od House of Asia. Bardzo łatwo go przygotować, bo nie wymaga nawet gotowania. Wystarczy zalać go gorącą wodą i odstawić na 3 minuty! Jest idealny do potraw z woka. Ewentualnie możesz użyć makaronu ryżowego jak do Pad Thai’a, jeśli wolisz.

chiński-makaron-stir-fry-tofu-warzywa-pycha

chiński-makaron-przepis-kuchnia-chińska

Cała tajemnica tkwi w sosie i przyprawach!

Zdecydowanie najważniejszym punktem chińskiego makaronu stir-fry jest aromatyczny sos i odpowiednie przyprawy. Będziesz potrzebować sosu sojowego i sosu ostrygowego. Ten pierwszy zastępuje sól i uważam, że każdy powinien mieć go na stałe w kuchni! Smakuje idealnie z rybami, dodaję go do gulaszów, omletów, zup, oczywiście curry i innych azjatyckich dań. Warto, byś zwrócił uwagę na jakość sosu sojowego. W tym przepisie używamy zwykłego sosu sojowego jasnego, mój jest od House of Asia i powstaje w oparciu o tradycyjną recepturę chińską.

chiński-makaron-stir-fry-z-tofu-i-warzywami-przepis

Oprócz sosu sojowego potrzebny będzie sos ostrygowy i bardzo proszę Cię o nieomijanie tego punktu. Bez sosu ostrygowego ten przepis nie będzie skończony! Jest wytworzony na bazie ostryg i ma charakterystyczną kleistą konsystencję, delikatny, lekko słodki smak. Sprawia, że wszystkie składniki łączą się razem w pyszne danie. Nigdy nie żałuję sosu ostrygowego! Sam się przekonasz dlaczego po pierwszym jego użyciu. 🙂

Ostatnim potrzebnym elementem, by wydobyć smak tego dania są oczywiście przyprawy! Jest ich sporo w kuchni chińskiej, dlatego zdecydowanie polecam Ci użyć gotowej mieszanki opartej na naturalnych składnikach i bez glutaminianu sodu. Taką przyprawę chińską znajdziesz w asortymencie House of Asia. Bardzo ważne dla mnie jest to, że nie zawiera glutaminianu sodu, który niestety w Azji często jest dodawany do potraw. W tym przypadku też uważam, że nie można być oszczędnym. W końcu znakiem charakterystycznym Azji jest eksplozja smaku! Dodaj sporą ilość przyprawy, tak jak w przepisie.

chiński-makaron-stir-fry-z-tofu-i-warzywami-przepis

Dodatki do chińskiego makaronu stir-fry!

W tej wersji będziesz potrzebować tofu i warzyw. Idealne będzie tofu wędzone, jednak zwykłe też będzie smakować dobrze. Spróbuj kupić twarde tofu. Jeśli masz miękkie, nie zapomnij, by odcisnąć z niego dokładnie wodę, będzie wtedy lepiej smakować. Zamiast tofu możesz użyć piersi z kurczaka, owoców morza lub ryby pokrojonej w większe kawałki.

Warzywa to kwestia, którą możesz się bawić dowoli. Ja użyłam łatwo dostępnych w polskich sklepach, czyli papryki i szpinaku. Jednak czym by był makaron chiński bez grzybów i kiełków! Możesz kupić warzywa osobno albo gotową mieszankę warzyw na woka z kiełkami fasoli mung, marchewką, pędami bambusa i grzybami.

chiński-makaron-stir-fry-z-tofu-i-warzywami-przepis

Gotowe w 10 minut!

Przygotowanie dania zajmie Ci około 10 minut! Czyż to nie cudowne? To zdecydowanie szybciej niż czekać na dostawę jedzenia, a przy okazji rozwiniesz swoje umiejętności kulinarne. 🙂 Sos ostrygowy i przyprawę chińską zawsze warto jest mieć w domu. Dzięki temu zawsze przygotujesz coś smacznego, bazując na tym przepisie!

Chiński makaron stir-fry z tofu i warzywami!
Course: Main Course
Cuisine: Chinese
Servings: 2 duże porcje
Ingredients
  • 120 g makaronu Chow Mein
  • 200 g tofu
  • 1/2 sztuki papryki
  • 1 słoiczek warzyw do woka (kiełki fasoli mung, marchewka, pędy bambusa, grzyby)
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 7 łyżek sosu ostrygowego
  • 50 g szpinaku
  • 2 łyżki przyprawy chińskiej mieszanka od House of Asia zawiera: anyż mielony, imbir mielony, kmin rzymski mielony, cukier puder, ziele angielskie mielone, mieloną paprykę chili, cynamon, koper włoski mielony, pieprz czarny mielony, kolendrę mieloną.
  • 2 łyżki sezamu
  • 4 łyżki oleju do smażenia
Instructions
  1. Suchy makaron przełóż do miski lub garnka i zalej zagotowaną wodą. Odstaw na 3 minuty, sprawdź, czy makaron jest już miękki, jeśli tak, odlej wodę i odstaw makaron na bok.

  2. Pokrój w kostkę tofu i paprykę. Na dużej patelni rozgrzej olej i wrzuć pokrojone składniki.

  3. Kiedy tofu będzie złociste, a papryka miękka, wrzuć na patelnię odsączone warzywa na woka. Wymieszaj i smaż przez ok. 3 minuty. Zalej całość sosem sojowym i wymieszaj.

  4. Zmniejsz ogień i nie pozwól, by sos całkowicie wyparował. W następnej kolejności dodaj na patelnię makaron, sos ostrygowy oraz przyprawę chińską. Mieszaj delikatnie, aż składniki się dobrze połączą.

  5. Na koniec wrzuć posiekany szpinak, wmieszaj go w środek patelni i poczekaj chwilę, aż zmniejszy swoją objętość.

  6. Podawaj na talerze. Gotowe danie możesz posypać sezamem! Smacznego!

Daj mi znać, jakie jest Twoje ulubione chińskie danie? Czy chciałbyś zobaczyć jakiś konkretny przepis u mnie na blogu?

Z okazji Chińskiego Nowego Roku życzę Ci wszystkiego dobrego!

Wpis został przygotowany we współpracy z marką House of Asia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.