To ciasto zostało zrobione z dużą dawką poegzaminowej radości! Składa się z czekoladowego spodu i puszystego kokosowego lukru, który możecie wykorzystać również do babeczek czy innych deserów! Super można nim dekorować, a po za tym smakuje obłednie.. 😉

- 6 jajek- białka osobno ubijamy
- 50 g mąki kokosowej
- 40 g mąki jaglanej
- 50 g niesłodzonego kakao
- 3 łyżkirozpuszczonego oleju kokosowego
- 200 g gęstego jogurtu
- ksylitol lub inny słodzik ja dałam ok. 3 łyżek
- proszek do pieczenia
- Składniki na kokosowy lukier duża porcja ! <3
- 100 g twardego oleju kokosowego- powinień mieć tą konsystencje trzymany w temperaturze pokojowej jeśli nie musiscie włożyć na kilka minut do lodówki
- 50 g mąki kokosowej
- 100 g jogurtu naturalnego
- kilka łyżek ksylitolu
- podaje składniki na oko jeśli zobaczycie, że masa wyszła za rzadka to trzeba dodać więcej mąki kokosowej, a jeśli jest za gęsta to więcej jogurtu! wszystko w zalżności jaką gęstość potrzebujecie. 🙂
-
Miksujemy wszystkie składniki na ciasto oprócz białek, a na końcu delikatnie łyżką mieszjąc dodajemy je do masy! Wszystko pieczmy ok 30 minut w 180*C.
-
W tym czasie możemy zrobić lukier.. nic prostszego jak wrzucić wszystkie składniki do miski i miksować na wysokich obrotach do jednolitej konsystencji! Lukier przechowuję w lodówce, żeby zachował swoją gęstą i trwałą konsystencje, ale bez obaw nie roztapia się w pokojowej temperaturze. Kiedy ciasto będzie gotowe należy poczekać aż wystygnie i ozdobić je lukrem! ? Dodałam na wierz jeszcze mrożone owoce i oblałam sosem z kakao i oleju kokosowego.;)
6 jajek- białka osobno ubijamy
50 g mąki kokosowej
40 g mąki jaglanej
50 g niesłodzonego kakao
3 łyżkirozpuszczonego oleju kokosowego
200 g gęstego jogurtu
ksylitol lub inny słodzik, ja dałam ok. 3 łyżek
proszek do pieczenia
Składniki na kokosowy lukier (duża porcja) ! <3
100 g twardego oleju kokosowego- powinień mieć tą konsystencje trzymany w temperaturze pokojowej, jeśli nie musiscie włożyć na kilka minut do lodówki
50 g mąki kokosowej
100 g jogurtu naturalnego
kilka łyżek ksylitolu
- podaje składniki na oko, jeśli zobaczycie, że masa wyszła za rzadka to trzeba dodać więcej mąki kokosowej, a jeśli jest za gęsta to więcej jogurtu! wszystko w zalżności jaką gęstość potrzebujecie. 🙂
Wykonanie:
Miksujemy wszystkie składniki na ciasto oprócz białek, a na końcu delikatnie łyżką mieszjąc dodajemy je do masy! Wszystko pieczmy ok 30 minut w 180*C.
W tym czasie możemy zrobić lukier.. nic prostszego jak wrzucić wszystkie składniki do miski i miksować na wysokich obrotach do jednolitej konsystencji! Lukier przechowuję w lodówce, żeby zachował swoją gęstą i trwałą konsystencje, ale bez obaw nie roztapia się w pokojowej temperaturze. Kiedy ciasto będzie gotowe należy poczekać aż wystygnie i ozdobić je lukrem! 😉 Dodałam na wierz jeszcze mrożone owoce i oblałam sosem z kakao i oleju kokosowego.;)
Mniam! 😉
2 komentarze
nie mam jaglanej, jaką inną mogę zastąpić?
może być pełnoziarnista albo owsiana, orkiszowa.