Chocolate coconut butter cake with berries! <3

To ciasto zostało zrobione z dużą dawką poegzaminowej radości! Składa się z czekoladowego spodu i puszystego kokosowego lukru, który możecie wykorzystać również do babeczek czy innych deserów! Super można nim dekorować, a po za tym smakuje obłednie.. 😉

CHOCOLATE COCONUT BUTTER CAKE WITH BERRIES! <3
Author: Justdeliciousx
Ingredients
Składniki na ciasto
  • 6 jajek- białka osobno ubijamy
  • 50 g mąki kokosowej
  • 40 g mąki jaglanej
  • 50 g niesłodzonego kakao
  • 3 łyżkirozpuszczonego oleju kokosowego
  • 200 g gęstego jogurtu
  • ksylitol lub inny słodzik ja dałam ok. 3 łyżek
  • proszek do pieczenia
  • Składniki na kokosowy lukier duża porcja ! <3
  • 100 g twardego oleju kokosowego- powinień mieć tą konsystencje trzymany w temperaturze pokojowej jeśli nie musiscie włożyć na kilka minut do lodówki
  • 50 g mąki kokosowej
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • kilka łyżek ksylitolu
  • podaje składniki na oko jeśli zobaczycie, że masa wyszła za rzadka to trzeba dodać więcej mąki kokosowej, a jeśli jest za gęsta to więcej jogurtu! wszystko w zalżności jaką gęstość potrzebujecie. 🙂
Instructions
  1. Miksujemy wszystkie składniki na ciasto oprócz białek, a na końcu delikatnie łyżką mieszjąc dodajemy je do masy! Wszystko pieczmy ok 30 minut w 180*C.
  2. W tym czasie możemy zrobić lukier.. nic prostszego jak wrzucić wszystkie składniki do miski i miksować na wysokich obrotach do jednolitej konsystencji! Lukier przechowuję w lodówce, żeby zachował swoją gęstą i trwałą konsystencje, ale bez obaw nie roztapia się w pokojowej temperaturze. Kiedy ciasto będzie gotowe należy poczekać aż wystygnie i ozdobić je lukrem! 😉 Dodałam na wierz jeszcze mrożone owoce i oblałam sosem z kakao i oleju kokosowego.;)
Składniki na ciasto:

6 jajek- białka osobno ubijamy

50 g mąki kokosowej

40 g mąki jaglanej

50 g niesłodzonego kakao

3 łyżkirozpuszczonego oleju kokosowego

200 g gęstego jogurtu

ksylitol lub inny słodzik, ja dałam ok. 3 łyżek

proszek do pieczenia

Składniki na kokosowy lukier (duża porcja) ! <3

100 g twardego oleju kokosowego- powinień mieć tą konsystencje trzymany w temperaturze pokojowej, jeśli nie musiscie włożyć na kilka minut do lodówki

50 g mąki kokosowej

100 g jogurtu naturalnego

kilka łyżek ksylitolu

  • podaje składniki  na oko, jeśli zobaczycie, że masa wyszła za rzadka to trzeba dodać więcej mąki kokosowej, a jeśli jest za gęsta to więcej jogurtu! wszystko w zalżności jaką gęstość potrzebujecie. 🙂

 

Wykonanie:

Miksujemy wszystkie składniki na ciasto oprócz białek, a na końcu delikatnie łyżką mieszjąc dodajemy je do masy! Wszystko pieczmy ok 30 minut w 180*C.

W tym czasie możemy zrobić lukier.. nic prostszego jak wrzucić wszystkie składniki do miski i miksować na wysokich obrotach do jednolitej konsystencji! Lukier przechowuję w lodówce, żeby zachował swoją gęstą i trwałą konsystencje, ale bez obaw nie roztapia się w pokojowej temperaturze. Kiedy ciasto będzie gotowe należy poczekać aż wystygnie i ozdobić je lukrem! 😉 Dodałam na wierz jeszcze mrożone owoce i oblałam sosem z kakao i oleju kokosowego.;)

Mniam! 😉

 

 

 

 

2 thoughts on “Chocolate coconut butter cake with berries! <3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.