Chocolate covered strawberry brownie <3

Jak każdy mam swoje jedzeniowe upodobania. Mianowicie czekolada, truskawki i lody. :> Jak widzę czekoladowe ciasto z truskawkami.. nic mi więcej do szczęście nie jest potrzebne! 😀

To ciasto jest cudne samo w sobie, ale pysznie smakuje też ze śmietaną z mleka kokosowego. :)))

Przepis na 8 dużych kawałków lub 12 średnich. 😉

 

Składniki:

na ciasto:

6 jajek

8 łyżek mąki- u mnie jaglana, może być owsiana, żytnia itd. tylko nie kokosowa

3 duże łyżki niesłodzonego kakao

3 łyżki ksylitolu bądź innego słodzika

4 łyżki gęstego jogurtu greckiego

starta skórka z cytryny

ekstrakt waniliowy

proszek do pieczenia

na górną warstwe:

kilka truskawek

5 łyzek oleju kokosowego rozpuszczonego i wystudzonego

łyzka miodu

1 łyżka kakao

Wykonanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni. Rozdzielamy zółtka od białek i w osobnych naczyniach ubijamy. Do zółtek dodajemy reszte skłądników na ciasto i wszystko dobrze mieszamy. Na koniec dodajemy delikatnie pianę z białek i mieszmay do połączenia. Wylewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i pieczemy ok. 40-50 minut. Po wyjęciu ciasta ozdabiamy pokrjonymi truskawkami. W kubeczku mieszamy olej z miodem i kakao i oblewamy nim ciasto z truskawkami. 🙂 Jak ciasto ostygnie wkładamy na godzinkę do lodówki, żeby uzyskać z polewy efekt bardziej lukrowy- olej zgęstnieje! <3

aah! 😉 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.