Chrupiącą kaczka w pomarańczach z bobem i makaronem konjac.

Pomysł na obiad wyjątkowy, gdyż uwielbiam kaczkę. W okresie świąt mam okazję ją jeść częściej i nie ma dla mnie chyba pyszniejszej porcji niż chrupiąca skórka i rozpływające się delikatne mięso. Najbardziej lubię przełamania różnych kuchni z orientalnymi dodatkami, dlatego bób z pomarańczami koło kaczki genialnie mi pasuję.

Możecie dodatki warzywne dobrać pod siebie, w zależności od tego co macie w lodówce! Ja akurat miałam zamrożony bób i fasolkę szparagową. 🙂

Użyłam znalezionego i zapomnianego makaronu z mąki konjac, czyli z rośliny. Znany jest z tego, że nie zawiera prawie w ogóle kalorii. Na pewno ma swoich zwolenników i przeciwników, ja muszę powiedzieć, że jego smak na prawdę mi odpowiada i nie uważam by jedzenie go było czymś złym. Nie jest to sztuczny smak, który ma za zadanie oszukać Nasze kubki smakowe, a po prostu makaron z rośliny. 🙂 

Mój jest z MyProtein, możecie go zamówić tutaj: http://tidd.ly/3bb35131

Jak zawsze na cały asortyment – 10 % działa kod: JUSTDELICIOUS10

Gotujemy!

Chrupiąca kaczka w pomarańczach z bobem i makaronem
Author: Justdeliciousx
Ingredients
  • pierś z kaczki
  • pół cebuli
  • jedna porcja makaronu konjac lub ryżowego przygotowanego zgodnie z instrukcją na opakowaniu
  • pomarańcza
  • bób
  • żółtka fasolka
  • sos sojowy
  • imbir
  • sól
  • pieprz
  • sezam
  • tymianek
  • dodatkowo: świeża kolendra
Instructions
  1. Przyprawiamy pierś z kaczki solą, pieprzem, tymiankiem i imbirem oraz przysmażamy stroną od skóry na patelni przez ok. 6-7 minut aż będzie nabierać złocistego kolory. Przekręcamy na stronę mięsa i polewamy sokiem z połówki pomarańczy, smażymy ok 4 minut i, przekładamy do żaroodpornego naczynia i posypujemy sezamem, wkładamy do piekarnika na 15 minut w 220*C.
  2. W tym czasie przygotowujemy makaron i warzywa- smażymy cebulę na oleju, dokładamy bób/fasolę lub inne warzywa i makaron, smażymy kilka minut na małym ogniu, polewamy sosem sojowym i przyprawiamy wszystkimi przyprawami. Pamiętajcie by od makaronu dokładnie odsączyć wodę przed wrzuceniem go na patelnie. Pod koniec smażymy również pokrojone plasterki pomarańczy tak by zmiękły i wypuściły sok.
  3. Kiedy kaczka się upiecze kroimy ją w plastry, układamy na gotowym makaronie i dekorujemy świeżą kolendra.
Recipe Notes

Zachwycamy się smakiem!
Smacznego 🙂

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.