Jeśli myślałeś, że ciasta z fasoli i buraków to wystarczające wariactwo, dziś pokażę Ci coś lepszego – przepis na ciasteczka z zielonego groszku. Pierwszy raz zobaczyłam te ciasteczka w Wietnamie, ale jak się szybko dowiedziałam pochodzą one z Chin. Idealnie się składa, bo w Tajlandii właśnie zaczęły sie chińskie noworoczne atrakcje. Z okazji Chińskiego Nowego Roku przychodzę do Ciebie z tym ciekawym przepisem! 🙂

Jak smakują ciasteczka z zieloego groszku?
Przyznam Ci się, że nawet ja pasjonatka wypieków z warzyw w tej samej chwili pomyślałam, że to może smakować dziwnie. Jednak jako, że już miałam okazje próbować wielu chińskich wytwrów, w tym ciasteczka z fasoli mung to dałam im szanse. Również pomyślałam sobie, że jeśli one będą dobre to ten przepis będzie genialny. Jeśli próbowałeś już ciasteczek z ciecierzycy to wiesz, że jest to totalne mistrzostwo. Dlaczego, by więc nie spróbować zrobić ciasteczek z zielonego groszku?
Okazało się, że smakują bardzo dobrze. Ciekawie, na pewno inaczej, ale myślę, że jesteś otwartym człowiekiem na nowe doznania to je polubisz. 😉 To jest zdecydowanie specjalny przepis i niecodzienny. Idealny do zrobienia na tą dziwną i ciekawą okazję jaką jest Chiński Nowy Rok!
Jak zrobić ciasteczka z zielonego groszku?
Bardzo prosto. Oryginalny przepis wymaga mąki z groszku lub smażonego grochu, ale ja uprościłam go do składnika łatwo dostępnego czyli groszku z puszki.
To co musisz zrobić to odsączyć groch z wody i wysuszyć, a właściwie podsmażyć go na patelni. Następnie blendujemy groch na purre i dodajemy kolejne składniki. Bardzo ciekawym i tradycyjnym sposobem robienia ciasteczek z zielonego groszku jest moment robienia w nich dziurek. Do tego użyłam chińskich pałeczek do jedzenia. 🙂 Jeśli chcesz się poczuć jak w Chinach to gotowe ciasteczka tez spróbuj zjeść pałeczkami! Możliwe, że już widziałeś u mnie na Stories jak sama je tak jadłam. 🙂

Do ciasteczek z zielonego groszku zrób herbatę!
Z całego serca proszę Cię, kiedy ciasteczka będą gotowe przygotuj herbatę. Usiądź sam lub z kimś i zaparz dzbanek najlepiej jaśminowej lub zielonej herbaty. Earl grey też będzie idealny. Posiedźcie bez dźwięków dookoła, tylko ze sobą herbatą i przekąską. Taki moment w ciągu dnia bez pośpiechu jest na prawdę wspaniały, by ukoić nerwy i docenić tą chwilę. 🙂 Wszystko staje się właściwe. Chcesz to doświadczenie przenieść na wyższy poziom? Zróbcie to siedząc na podłodze na poduszkach. 🙂
Czas na przepis!

- 1 puszka zielonego groszku, waga netto po odsączeniu 240 g
- 100 g mąki migdałowej lub innej np. owsianej, z ciecierzycy, ryżowej, jaglanej można też dać 40 g odżywki białkowej smakowej i 60 g mąki
- 60 g erytrolu
- 2 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego/rzepakowanego
- 1 łyżeczka zielonej spiruliny lub matcha opcjonalnie, ale dzięki temu ciasteczka mają ładniejszy kolor
- 40 ml wody ilość podana na oko, czytaj przepis po szczegóły
-
Groszek odsącz z puszki i opłucz, następnie wrzuć na rozgrzaną patelnie. Smaż aż zrobi się suchy i podprażony, ale nie pozwól, by za bardzo zbrązowiał. Po tym czasie zabierz go z patelni i przepłucz wodą o temperaturze pokojowej.
-
Erytrol zmiel z elektrycznym moździerzu na puder.
-
Groszek dodaj do miski i zblenduj na gładką masę o gęstej konsystencji. Dodaj pozostałe składniki (połowe ilości wody) i ugniataj rękami do połączenia wszystkich składników. Jeśli masa nie będzie sie wystarczająco lepić ze sobą dodaj więcej wody.
-
W rękach uformuuj kulki i rozłoż na papierze do pieczenia przygotowanym na blasze do piekarnika. Każdą kulkę delikatnie rozpłaszcz i zrób w niej dziurkę za pomocą chińskiego patyczka do jedzenia. 🙂 Jeśli nie masz to słomka też się do tego nada.
-
Włoż ciasteczka do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika. Piecz przez ok. 15 minut, aż będą od dołu lekko zarumienione.
-
Wyjmij i ostudź. Przyrzadź ulubioną herbatę i zajadaj!
-
Smacznego! i wspaniałego Nowego Roku!
2020 to chiński rok szczura! W tradycji oznacza to, że wszystkie oszustwa wyjdą na jaw, dlatego bądź szczery wobec siebie i innych! To też rok, który może przynieść Ci mnóstwo sukcesów zawodowych i co ciekawa uważa się, że to dobry rok na rodzenie dzieci. 🙂 Szczur według chińskiej tradycji to bardzo mądre stworzenie. Więcej o Chińskim Nowym Roku możesz przeczytać TU.
W lutym na moim blogu ukaże się seria chińskich wytrawnych przepisów, a na ten moment w azjatyckim klimacie zapraszam Cię na przykład na wybornego tajskiego Pad Thai’a.
Ściskam!
Justyna