Ciasto białkowe z brzoskwiniami i kruszonką! Bezglutenowe i z wersją wegańską.

W te wakacje mam totalną fazę na ciasta z owocami i kruszonką, takie typowe ciasta- placek! Zdecydowałam zrobić swoją wersję, oczywiście zdrową i wyszło mi ciasto białkowe! Pysznie pachnące masłem klarowanym. W środku mięciutkie, a od kruszonki kruche i złociste.

ciasto-bialkowe-bezglutenowe-weganskie-pyszny-przepis

Z czego przygotować ciasto białkowe?

Chociaż inspiracją do tego ciasta były typowe biszkopty, podczas jego przygotowania, nie mogłam się oprzeć nie skorzystać z okazji, by dodać do niego dobrych wartości odżywczych!

Zamiast białej mąki w tym przepisie korzystamy z mąki z ciecierzycy, która jest bogata w białko. Dodałam również 50 g wegańskiej odżywki białkowej, która od miesiąca uwielbiam! Korzystam z niej właśnie do wypieków, deserów lub smoothie. Jedyna wege odżywka, którą polubiłam i która ogromnie satysfakcjonuje mnie swoim składem do odżywka od WKsklep (z moim kodem:justdelicious10 możesz ją kupić z rabatem -10%).

Jeżeli użyjesz mąki migdałowej również wpadnie do ciasta trochę więcej białka! 🙂

ciasto-bialkowe-bezglutenowe-weganskie-przepis-zdrowe-wypieki

Jakie dodatki pasują do białkowego ciasta?

Po przyjeździe do Polski mam bzika na punkcie brzoskwiń! Jem codziennie minimum 2. 🙂 Dlatego oczywiście chciałam zrobić też z nimi ciasto! Dodałam również borówki, jeśli jednak masz ochotę na jakieś inne owoce, bardzo wiele będzie pasować! Brzoskwinie możesz wymienić na nektarynki, śliwki, morele, jabłka, gruszki, a borówki na truskawki, maliny czy jagody!

Zachęcam Cię do użycia świeżyć owoców, a dlaczego tłumaczę w swojej serii filmów o Ajurwedzie na youtubie:

Kruszonka to Życie!

Na koniec, najważniejsza sprawa to… proszę Cię! Nie pomijaj kruszonki przygotowując te białkowe ciasto! Kruszonka to jej wspaniały element, mogłabym powiedzieć, że bez niej ciasto jest niejadalne. 🙂 Owoce pod kruszonką były właśnie głównym elementem, dzięki któremu tak się cieszyłam na myśl o przygotowaniu tego ciata!

Białkowe ciasto z brzoskwiniami!
Course: Dessert
Servings: 12 kawałków
Ingredients
Ciasto:
  • 100 g mąki z ciecierzycy
  • 100 g mąki migdałowej lub ryżowej, gryczanej, jaglanej, owsianej
  • 50 g wegańskiej odżywki waniliowej można zastąpić mąką kokosową
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta cynamon, kardamon, imbir
  • 120 g erytrolu
  • 60 g masła klarowanego lub oleju kokosowego
  • 2 sztuki jajek z wolnego wybiegu w wersji wege można zastąpić 'flaxseed eggs'
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 280 g jogurtu greckiego można zastąpić gęstym mlekiem kokosowym
  • 1 garść borówek
  • 1 sztuka brzoskwinia
Warstwa owocowa
  • 2 sztuki brzoskwiń
  • 2 garście borówek
Kruszonka
  • 100 g mąki kokosowej
  • 3 łyżki masła klarowanego można zastąpić masłem orzechowym
  • 50 ml mleka kokosowego można zastapić innym roślinnym mlekiem
  • 1 łyżka erytrolu
Instructions
  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.

  2. Rozpuść masło klarowane (lub olej) na patelni, dodaj do niego mleko i odstaw do wystudzenia.

  3. W dużej misce zmieszaj wszystkie suche składniki na ciasto. Osobno umyj owoce, a brzoskwinie do ciasta pokrój na małe kawałki.

  4. Białka jaj ubij w osobnej misce na sztywną pianę, dodaj żółtka i znowu zmiksuj. Jeśli robisz wersje wegańską przygotuj jajka z siemienia lnianego.

  5. Do miski z suchymi składnikami dodaj jajka, a następnie wlej reszte mokrych składników. Mieszaj delikatnie szpatułką, aż do idealnego połączenia się masy. Wrzuć owoce i wymieszaj jeszcze raz.

  6. Do przygotowanej formy na ciasto wyłożonej na dnie papierem do pieczenia wylej powstałą mase. Nie smaruj formy dodatkowo olejem!

  7. Na masę wyłoż warstwe owoców, rozkładaj pokrojone na plasterki brzoskwienie, a następnie posyp borówkami, leciutko doklep je do masy, ale nie wciskaj zbyt mocno.

  8. Przygotuj kruszonkę mieszając w misce wszystkie składniki razem, aż powstaną grudki. Jeśli nie cała mąką będzie zgrudkowana dodaj łyżkę więcej masła.

  9. Piecz przez 45 minut! Sprawdź wykałaczką czy masa na dole jest już sucha (czyli dolna cześć wykałaczki będzie sucha). Studź ciasto w uchylonym piekarniku pierwsze 5 minut. Następnie wyjmij i jeśli chcesz oblej białą czekoladą!

  10. Smkuje również doskonale z odrobiną jogurtu lub lodami waniliowymi. 🙂

  11. Nie zapomnij podzielić się swoim dziełem na Instagramie i oznaczyć mnie @justdeliciousx bym mogła je zobaczyć!

  12. Smacznego!

Jeżeli szukasz więcej białkowych, a nawet keto zdrowych i wegańskich przepisów to koniecznie zajrzyj do moich ebooków:

https://justdeliciousx.pl/sklep/

Życzę Ci cudownego i smacznego dnia!

Twoja Justyna

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.