W te wakacje mam totalną fazę na ciasta z owocami i kruszonką, takie typowe ciasta- placek! Zdecydowałam zrobić swoją wersję, oczywiście zdrową i wyszło mi ciasto białkowe! Pysznie pachnące masłem klarowanym. W środku mięciutkie, a od kruszonki kruche i złociste.

Z czego przygotować ciasto białkowe?
Chociaż inspiracją do tego ciasta były typowe biszkopty, podczas jego przygotowania, nie mogłam się oprzeć nie skorzystać z okazji, by dodać do niego dobrych wartości odżywczych!
Zamiast białej mąki w tym przepisie korzystamy z mąki z ciecierzycy, która jest bogata w białko. Dodałam również 50 g wegańskiej odżywki białkowej, która od miesiąca uwielbiam! Korzystam z niej właśnie do wypieków, deserów lub smoothie. Jedyna wege odżywka, którą polubiłam i która ogromnie satysfakcjonuje mnie swoim składem do odżywka od WKsklep (z moim kodem:justdelicious10 możesz ją kupić z rabatem -10%).
Jeżeli użyjesz mąki migdałowej również wpadnie do ciasta trochę więcej białka! 🙂

Jakie dodatki pasują do białkowego ciasta?
Po przyjeździe do Polski mam bzika na punkcie brzoskwiń! Jem codziennie minimum 2. 🙂 Dlatego oczywiście chciałam zrobić też z nimi ciasto! Dodałam również borówki, jeśli jednak masz ochotę na jakieś inne owoce, bardzo wiele będzie pasować! Brzoskwinie możesz wymienić na nektarynki, śliwki, morele, jabłka, gruszki, a borówki na truskawki, maliny czy jagody!
Zachęcam Cię do użycia świeżyć owoców, a dlaczego tłumaczę w swojej serii filmów o Ajurwedzie na youtubie:
Kruszonka to Życie!
Na koniec, najważniejsza sprawa to… proszę Cię! Nie pomijaj kruszonki przygotowując te białkowe ciasto! Kruszonka to jej wspaniały element, mogłabym powiedzieć, że bez niej ciasto jest niejadalne. 🙂 Owoce pod kruszonką były właśnie głównym elementem, dzięki któremu tak się cieszyłam na myśl o przygotowaniu tego ciata!

- 100 g mąki z ciecierzycy
- 100 g mąki migdałowej lub ryżowej, gryczanej, jaglanej, owsianej
- 50 g wegańskiej odżywki waniliowej można zastąpić mąką kokosową
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta cynamon, kardamon, imbir
- 120 g erytrolu
- 60 g masła klarowanego lub oleju kokosowego
- 2 sztuki jajek z wolnego wybiegu w wersji wege można zastąpić 'flaxseed eggs'
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 280 g jogurtu greckiego można zastąpić gęstym mlekiem kokosowym
- 1 garść borówek
- 1 sztuka brzoskwinia
- 2 sztuki brzoskwiń
- 2 garście borówek
- 100 g mąki kokosowej
- 3 łyżki masła klarowanego można zastąpić masłem orzechowym
- 50 ml mleka kokosowego można zastapić innym roślinnym mlekiem
- 1 łyżka erytrolu
-
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
-
Rozpuść masło klarowane (lub olej) na patelni, dodaj do niego mleko i odstaw do wystudzenia.
-
W dużej misce zmieszaj wszystkie suche składniki na ciasto. Osobno umyj owoce, a brzoskwinie do ciasta pokrój na małe kawałki.
-
Białka jaj ubij w osobnej misce na sztywną pianę, dodaj żółtka i znowu zmiksuj. Jeśli robisz wersje wegańską przygotuj jajka z siemienia lnianego.
-
Do miski z suchymi składnikami dodaj jajka, a następnie wlej reszte mokrych składników. Mieszaj delikatnie szpatułką, aż do idealnego połączenia się masy. Wrzuć owoce i wymieszaj jeszcze raz.
-
Do przygotowanej formy na ciasto wyłożonej na dnie papierem do pieczenia wylej powstałą mase. Nie smaruj formy dodatkowo olejem!
-
Na masę wyłoż warstwe owoców, rozkładaj pokrojone na plasterki brzoskwienie, a następnie posyp borówkami, leciutko doklep je do masy, ale nie wciskaj zbyt mocno.
-
Przygotuj kruszonkę mieszając w misce wszystkie składniki razem, aż powstaną grudki. Jeśli nie cała mąką będzie zgrudkowana dodaj łyżkę więcej masła.
-
Piecz przez 45 minut! Sprawdź wykałaczką czy masa na dole jest już sucha (czyli dolna cześć wykałaczki będzie sucha). Studź ciasto w uchylonym piekarniku pierwsze 5 minut. Następnie wyjmij i jeśli chcesz oblej białą czekoladą!
-
Smkuje również doskonale z odrobiną jogurtu lub lodami waniliowymi. 🙂
-
Nie zapomnij podzielić się swoim dziełem na Instagramie i oznaczyć mnie @justdeliciousx bym mogła je zobaczyć!
-
Smacznego!
Jeżeli szukasz więcej białkowych, a nawet keto zdrowych i wegańskich przepisów to koniecznie zajrzyj do moich ebooków:
https://justdeliciousx.pl/sklep/
Życzę Ci cudownego i smacznego dnia!
Twoja Justyna