Proteinowe ciasto z czekoladą! Wegańskie i low carb.

proteinowe-ciasto-z-czekoladą-wegańskie

Dlaczego proteinowe ciasto z czekoladą?

To proteinowe ciasto z czekoladą miało zdobyć serca wszystkich. To oznacza, że ma być nie tylko pyszne, ale również cieszące dobrymi składnikami! Dla osób, które dużo ćwiczą i chcą widzieć efekty w poziomie siły, energii i sylwetce będzie idealne. Stworzyłam taki przepis, by odpowiadał moim i chłopaka oczekiwaniom. 🙂 Był maksymalnie smaczny, a jego jedzenie wyszło nam na dobre! Czekolada koi moje nerwy i wywołuje na mojej twarzy uśmiech. 🙂

proteinowe-ciasto-z-czekoladą-wegańskie-low-carb
Proteinowe ciasto z pyszną karmelową polewą!

Proteinowe, low carb, keto, wegańskie, glutenfree i przede wszystkim ZDROWE.

Mój organizm nie czuję się dobrze, gdy jem dużo węglowodanów, a od lat moja dieta był bogata w zdrowe tłuszcze i białko. Tak czuję się najlepiej z wielu powodów i pisałam o tym ponad dwa lata temu, co daję mi dieta białkowo-tłuszczowa:

Link do wpisu o diecie białkowo-tłuszczowej

Jednak przede wszystkim tworząc swoją dietę ważne jest dla mnie nie tylko ograniczenie produktów wysoko-węglowodanowych, ale przede wszystkim dbam o to, by dieta była zdrowa i nic w niej nie brakowało. Jem dużo warzyw i to podstawa mojej diety! Nie jestem na diecie ketogenicznej czyli takiej gdzie tłuszcze stanowią 70-80% diety. Jednakże lubię tworzyć takie posiłki! Moje przepisy od zawsze były low carb, a wiem, że osoby na diecie wegańskiej mają z tym największy problem.

Rozpoczełam pracę nad serią przepisów, które będą bogate w białko i zdrowe tłuszcze, a do tego wegańskie! Wierzę, że ta seria przyda się wielu osobą, które dbają o zdrowie, są aktywne, jak również osobą z cukrzycą oraz każdemu kto chcę jeść zdrowo i pysznie! Mam nadzieję, że już za miesiąc ta seria będzie dla Was dostępna! 🙂 W między czasie mam zamiar dzielić się wiedzą na temat takiej diety jak również przepisami taki jak ten na proteinowe ciasto z czekoladą!

W nowej serii będą też przepisy zupełnie keto na śniadania, obiady i desery. 🙂

proteinowe-ciasto-z-czekoladą-i-orzechami-wegańskie
Zdrowe i pyszne! Najlepsze połączenie!

Ciasto proteinowe z czekoladą – składniki


Ostatnio mam fazę na proteinowe i low carb przepisy, a to musiało się w końcu skończyć proteinowym ciastem czekoladowym! 🙂 W dodatku wegańskim!

W Tajlandii nie ma problemu z kupieniem świeżej dyni. Pamiętam, że w Polsce też zawsze, gdzieś udało mi się kupić, przeważnie w dużych marketach. Jeśli jednak nie znajdziesz świeżej, kup mrożoną! Do tego przepisu musisz rozmrozić dynię i upewnić się, że jest miękka (była wcześniej gotowana). Jeśli nie jest miękka ugotuj ją, a na końcu zblenduj na puree! Przepis na purre z dyni znajdziesz w notatkach do przepisu.

To, że jestem fanką dyni wie każdy. To chyba moje ulubione warzywo! Już niejedno ciasto i danie z nią robiłam, a w tamtym roku hitem wśród Was był przepis na ciasto krówka ze zdrowym karmelem! 🙂 Te przepis znajdziesz tutaj: https://justdeliciousx.pl/przepis-na-ciasto-dyniowe-krowka/

Ciasto jest proteinowe, ponieważ w tym wypadku użyłam odżywki białkowej, którą ukradłam P za jego zgodą. 🙂 Staram się robić zazwyczaj przepisy naturalnie bogate w białko, aczkolwiek ostatnio testuję wegańskie odżywki z grochu. Do tej pory jestem nimi bardzo pozytywnie zaskoczona, a będąc na diecie wegańskiej rzeczywiście rozważam ich wprowadzenie od czasu do czasu na diecie! Jednak! ODŻYWKA NIE JEST KONIECZNOŚCIĄ! 🙂 Kiedy nie używam odżywki białkowej korzystam z mąki sojowej lub z ciecierzycy, które są naturalnie proteinowe! Idealnie sprawdzają się do ciast. 🙂

Słodzę ciasto erytrolem, ponieważ ma on 0 kalorii, a to oznacza, że ciasto zostaję idealnie low carb. 🙂

Produkty, z których korzystam takiej jak erytrol, masło orzechowe, mąka sojowa, orzechy kupisz w świetnej cenie na stronie https://targroch.pl/pl/ w sklepie internetowym, a z kodem: delicious10 otrzymasz dodatkowe -10%!

proteinowe-ciasto-low-carb-z-dyni-wegańskie
Wychodzi 8 sporych kawałków! Znika w sekundę. 🙂

Przepis na proteinowe ciasto z czekoladą!

Proteinowe ciasto z czekoladą, wegańskie z dyni!
Total Time
30 mins
 
Course: Dessert
Servings: 12
Author: justdeliciousx
Ingredients
  • 300 g purre z dyni jak je zrobić zobacz notatki
  • 130 g gęstego mleka kokosowego
  • 35 g masła orzechowego
  • 40 g odżywki białkowej o smaku waniliowym lub karmelowym lub mąki sojowej mąka z ciecierzycy również się sprawdzi!
  • 70 g erytrolu
  • 2 krople esencji waniliowej
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta cynamonu, imbiru, kardamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
Karmelowa polewa
  • 50 g purre z dynii
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 5 kropli wanili
  • 5 kropelek stewii lub innego słodzika w płynie
Dodatki
  • 2 garści orzechów nerkowca
  • 1 garść owoców goji
  • 1 garść prażonych płatków kokosowych
Instructions
  1. Połącz w blenderze wszystkie składniki oprócz kakao. Zmiksuj masę, aż skłądniki równo się połączą.

  2. Rozdziel masę na dwie części i do jednej z nich dodaj kakao.

  3. Przygotuj niedużą formę do pieczenia. Moja ma 28×16,6×6 cm. Wyłóż ją papierem do pieczenia, następnie wlej pierwszą część ciasta, a na nią drugą.

  4. Piecz przez ok. 25 minut w temperaturze 175°C. Zobacz przy pomocy patyczka czy ciasto jest już suche w środku. Możliwe, że będziesz potrzebować piec dłużej, to zależy od radzaju dynii, z którego było zrobione Twoje purre.

  5. W miedzy czasie przygotuj polewe mieszając razem jej składniki!

  6. Na ostudzone ciasto wylej polewę i udekoruj dodatkami!

Recipe Notes

*Kroimy dynie na pół, wyjmujemy gniazdo, przykrywamy folią aluminiową i w zależności od jej wielkości pieczemy przez 35-60 minut w 220*C aż będzie miękka. Czekamy aż wystygnie, wtedy skórka będzie sama odchodzić!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.