Ciasto Zajączka! Zdrowa Wielkanocna Tarta Z Budyniem i Lemon Curd!

Nie jestem fanem wielkanocnych słonych dań, za to słodkości… uwielbiam! Co roku cieszę się na mazurki, ciastka i czekoladowe jajka! W tym roku postanowiłam, że na stole stanie coś nowego, zdrowa wielkanocna tarta!

zdrowa-wielkanocna-tarta-z-budyniem-i-lemon-curd
Tarta z budyniem i lemon curd

Niestety Wielkanocy od kilku lat nie udało mi się spędzić w Polsce.. w tamtym roku byłam w Indii, w poprzednim w Portugalii, a w tym roku jestem w Tajlandi. Mimo to zawsze świętuję ten dzień jak mogę! 🙂

W tym roku również planuję (i to sama!) przygotować wielkanocne śniadanie dla całej tajskiej rodziny! 🙂 Chcę się postarać, by im smakowało. Na pewno tradycyjnie zrobię moje ukochane mazurki, za tym przepisem tęsknie cały rok. Przeczytasz go tutaj:

Zdrowa Wielkanocna Tarta dla Ciała i Ducha!

Ten przepis wymyśliłam, ponieważ w tym roku Wielkanoc to czas realizacji kalendarze z mojego nowego Ebooka SpringBook! Dzięki temu planu uczymy się jeść pysznie, zdrowo, korzystać z warzyw i realizować swoje postanowienia do lata na piękna sylwetkę!

tarta-wielkanocna-zdrowa-bez-cukru-z-budyniem
Tarta czekoladowa z kokosowym budyniem!

Dlatego ten przepis kryje w sobie… UWAGA! aż 2 WARZYWA! 🙂

Na pierwszy rzut oka, nie masz pojęcia, gdzie mogłam je schować, ale zaraz wszystkiego się dowiesz. Zdrowa wielkanocna tarta to połączenie czekoladowego spodu zrobionego z dodatkiem marchewki. W środku tarty kryje się pyszny, puszysty budyń, a na wierzchu polana jest moim totalnym odkryciem ostatnich miesięcy! Domyślasz się już? To nic innego jak lemon curd z żółtej papryki, który przepis trafił do SpringBooka!

Postanowiłam z okazji Wielkanocy przygotować dla Was specjalny kod, z którym kupicie wszystkie moje ebooki ze zniżką -15% !

Kod: zajączek 😉

Z Ebooka Justdeliciousx idealne na Wielkanoc będzie ciasto krówka, a ze SpringBooka ciasto cytrynowe oraz tort zielony las ze szpinaku!

Ciasto zielony las ze szpinakiem znajdziesz w SpringBook!

Smak wielkanocnej zdrowej tarty to połączenie chrupkiego czekoladowe spodu ze słodkim, kokosowym budyniem i słodko-kwaśnym cytrynowym musem.

Pycha-wielkanocna-tarta-z-budyniem
Tarta zajączka!

Możesz totalnie szaleć z dekoracjami. Wykorzystać owoce, pestki granata, migdały czy inne orzechy. Ja postawiłam na klasykę czyli bitą śmietanę w wersji kokosowej oraz znalazłam w sklepie śmieszne tajskie cukierki. Nie mogłam się im oprzeć, bo idealnie pasowały mi to wielkanocnego wystroju. Te kwiatuszki są zrobione z fasoli mung! Będą w Tajlandii musicie ich spróbować. 🙂 Tak samo możecie postąpić dekorując swoje ciasto np. czekoladowymi jajeczkami!

Zdrowa Wielkanocna Tarta z Budyniem i Lemon Curd!
Course: Dessert
Keyword: tarta, wielkanoc
Servings: 10 kawałków
Ingredients
Czekoladowy spód
  • 1 sztuka dużej marchewki ok. 180 g
  • 1/2 szklanki daktyli zalanych wrzącą wodą
  • 60 g miksu bakalii: orzechów, żurawiny, pestek dyni lub inne dowolne bakalie
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • 2,5 łyżki kakao
  • 4 łyżki ksylitolu lub erytrolu możesz zastąpić innym dowolnym słodzikiem
  • 1 łyżeczka cynamonu i imbiru
Budyń
  • 1 szklanka mleka kokosowego może być inne mleko roślinne
  • 3 łyżki stewi w płynie lub innego słodzika
  • 3 krople esencji waniliowej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki zimnej wody
Żółta cytrynowa warstwa to dokładnie przepis na lemon curd z żółtej papryki, który znajdziesz w Springbook! Możesz zrobić zwykły przepis na lemon curd, ale jeśli chcesz spróbować czegoś ekstra to polecam Ci ten obłędny przepis!
Dowolne dodatki jak czekoladowe jajka, migdały, suszone i świeże owoce! Ja użyłam tajskich słodyczy. 😉
Ubita śmietana kokosowa
Instructions
  1. Zacznij od przygotowania spodu tarty myjąc i ścierając marchewkę na tarce. W elektrycznym moździerzu zmiksuj bakalie i wiórki kokosowe. Dodaj wszystkie składniki do miski, daktyle dodaj razem z wodą po ich zalaniu i zmiksuj do powstania jednolitej masy. 

  2. Przygotuj formę na tartę, wyłóż papierem do pieczenia i wysmaruj olejem. Wyłóż równomiernie spód do formy i dociśnij do rogów przy użyciu łyżki. Piecz w rozgrzanym do 180*C piekarniku przez 10 minut. Wyjmij i wystudź.

  3. Teraz przygotuj budyń, zagotuj w garnku mleko, dodaj słodzik i wanilię. W szklance przygotuj mąkę z zimną wodą mieszając do idealnego połączenia.

  4. Kiedy mleko zacznie wrzeć powoli wlewaj mąkę z wodą cały czas mieszając. Gotuj jeszcze ok. 3 minut na mniejszym ogniu, zobaczysz jak budyń będzie gęstnieć. Zabierz z ognia i wylej na tartę.

  5. Wystudź tartę z budyniem i przygotuj lemon curd!

  6. Wylej lemon curd na tartę i włóż do lodówki. Kiedy tarta schłodnieje przed podaniem udekoruj ją Wielkanocnie dodatkami!

  7. Możesz ją podać jak ja z ubitą śmietaną kokosową czyli oddzielą gęstą częścią z puszki mleka kokosowego.

  8. Podawaj i zajadaj radoście! Wesołego Alleluja!

Przy okazji przypominam Ci o moim nowym filmie z przepisem na domowy jogurt kokosowy! Może przydać się do Wielkanocnego śniadania, zaprawienia żurku czy sałatki. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.