Ciecierzyca w formie makaronu z karmelizowaną cebulą!

Oto bardzo prosty przepis na wyjątkowe danie. Niezwykle smaczna ciecierzyca w formie makaronu z karmelizowaną cebulą. Czy jest ktoś kto nie lubi makaronu? Nie znam takiej osoby. Sama mogłabym jeść makaron kilka razy w tygodniu. Jednak, w posiłku zawsze najważniejsze są dla mnie wartości odżywcze, czyli zwracam uwagę na dużą liczbę warzyw i owoców w diecie. A co gdyby tak z warzyw zrobić makaron? Wchodzę w to!

Ekspresowy obiad, który możesz również zapakować na wynos!

Zazwyczaj w ciągu tygodnia mam mało czasu na zrobienie obiadu, dlatego muszę działać szybko. Warzywa w formie makaronu, które wykorzystuję w tym przepisie wystarczy gotować 8 minut, a przygotowanie całego dania zajęło mi 20 minut. Dodatkowo zrobiłam od razu dwie porcje, drugą zapakowałam do pudełka na wynos. Składniki w przepisie podaję właśnie na dwie porcje, więc możesz zrobić to samo. Dobrym pomysłem jest też zrobienie tego dania na kolację, a drugą porcję możesz zapakować na obiad na kolejny dzień do pudełka! Zazdrościłam sobie sama tego obiadu, kiedy wyciągnęłam go z torebki. 🙂

makaron-z-ciecierzycy-z-karmelizowaną-cebulą-przepis

Sycące posiłki wegetariańskie – jak to ugryźć?

Pisałam już ostatnio o tym jak ważne jest, by w wegetariańskich i wegańskich posiłkach znajdowało się dużo białka i błonnika. Dzięki temu będą one zapewniały sytość na długo, co jest jednym z najczęstszych problemów osób, które decydują się ograniczyć lub zaprzestać jedzenia mięsa. Wykorzystując ciecierzycę w formie makaronu, mamy okazję dodać do posiłku więcej białka, zamieniając najczęściej składające się tylko z węglowodanów tradycyjne makarony. Jedzenie warzyw nigdy nie było tak sycące!

makaron-z-ciecierzycy-z-karmelizowaną-cebulą-przepis-krok-po-kroku

Magiczne warzywa w formie makaronu!

Jestem wielką fanką zamieniania warzyw w przeróżne kształty i dania. Rzadko jadam makaron, ale jeśli jest on zrobiony z warzyw, to ustawię się pierwsza w kolejce. Kiedy zobaczyłam nową serię produktów od Bonduelle, od razu wiedziałam, że to coś idealnego dla mnie! Warzywa zostały wysuszone i zmienione w formę makaronu. Nowy produkt o nazwie Warzywio ma 3 różne opcje smakowe. Ten, który wykorzystałam ja, składa się z 80% z ciecierzycy i 20% z kukurydzy. Na 100 g suchego produktu zawiera 19 g białka. Jak na makaron to świetny wynik! Następnym razem będę chciała spróbować opcji z soczewicą. Więcej informacji o warzywach w formie makaronu znajdziesz na stronie klikając TU.

makaron-z-ciecierzycy-z-karmelizowaną-cebulą-przepis-bonduelle-warzywio

Karmelizowana cebula to złoto!

Skąd pomysł, by dodać do fusilli karmelizowaną cebulę? A jadłeś kiedyś francuską zupę cebulową? Uwielbiam ją! W moim pierwszym ebooku znajduje się przepis jak ją zrobić i wiem, że wiele z Was często powtarza to danie! W tym przepisie cebulę kroimy tak samo jak do zupy cebulowej, czyli nie w kostkę, a w długie paski.

Właściwie pokrojona cebula do makaronu

Karmelizowana cebula jest przepyszna, a z Warzywio podwójnie. Do tego zrobiłam mój wegański sos a la serowy. Teraz połącz to wszystko razem i spróbuj nie zrobić się głodny: ciecierzyca w formie makaronu, miękka karmelizowana cebula, sos serowy. Wystarczy! Zabieramy się do gotowania! Podążaj za przepisem, który znajdziesz niżej, a danie na pewno się uda. Nie jest ono trudne. Przygotuj garnek i patelnie. W garnku będziesz gotować Warzywio, podczas gdy na patelni będziesz szklić cebulę. Istotne, byś wybrał dużą patelnię, by potem móc do niej dodać fusilli, mleko i przyprawy w celu zrobienia sosu!

serowy-wegański-sos-do-makaronu

Na koniec, gdy wszystko znajdzie się na patelni, wystarczy mieszać sos przez jakieś 5 minut. Oto wszystko czego potrzebujesz!

Warzywio z karmelizowaną cebulą!
Course: Main Course
Cuisine: Italian
Servings: 2 porcje
Ingredients
  • 140 g suchego Warzywio
  • 1 sztuka dużej cebuli lub 2 średnie
  • 2 łyżki oleju
  • 100 ml mleka migdałowego lub innego roślinnego
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • 1 garść pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżeczka pieprzu i soli
Opcjonalne dodatki
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej słodkiej papryki, kurkumy, imbiru, kmineku mielonego, tymianeku
  • kilka listków kolendry
Instructions
  1. Wstaw wodę w garnku, dodaj szczyptę soli. Kiedy woda zacznie się gotować, wsyp Warzywio. Gotuj ok. 8 minut, nie więcej niż 10. Pokrój cebulę – najpierw przekrój ją na pół, a potem krój wzdłuż tak, by powstały długie paski.

  2. Rozgrzej na patelni olej i wrzuć cebulę. Posól i smaż ją aż się całkowicie zeszkli. Co jakiś czas dolewaj po odrobinie wody, kiedy patelnia będzie się robić sucha. Cebula musi być całkowicie miękka.
  3. Odcedzone Warzywio dodaj na patelnię do cebuli i zalej mlekiem. Dodaj płatki drożdżowe, pieprz, sól i dowolne inne przyprawy.

  4. Smaż na średnim ogniu i wymieszaj wszystko aż powstanie gładki sos. Smaż przez chwilę, aż sos się zagotuje. Zdejmij patelnię z ognia i podawaj na talerze! Udekoruj kolendrą lub oregano, możesz również posypać większą ilością płatków.

  5. Smacznego!
bonduelle-warzywio-przepis-na-makaron

To danie możesz jeść również na zimno, jeśli nie masz możliwości podgrzać w pudełku. Podane na ciepło będzie idealne na chłodniejsze miesiące, gdy posiłki powinny być rozgrzewające i sycące!

Daj mi znać, czy lubisz warzywne makarony i z jakimi dodatkami je przygotowujesz?

Do usłyszenia!

Twoja Justyna

Promocyjna cena tylko do końca lutego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.