Classic Gingerbead Loaf

Klasa i elegancja sama w sobie!

Smakuje jak tradycyjny wypiek, dlatego szczególnie jestem z niego dumna. 

Podaję przepis na sam piernik, możecie kombinować z dodatkami. Polecam go przełożyć powidłami, można zrobić krem bądź lukier, obsypać startą skórką z pomarańczy. 🙂

Jest idealnie wyważony, czuć mocno przyprawę korzenną i ten aromat przechodzi na cały dom, ale pozostaje delikatnie słodki, a nie gorzki. Reszta należy do Was! Powidła śliwkowe to klasyka, może ktoś popisze się figowymi lub dyniowymi? 😉

Classic Gingerbread Loaf
Author: Justdeliciousx
Ingredients
  • 240 g mąki pełnoziarnistej! ewentualnie możecie użyć orkiszowej albo owsianej jednak pełnoziarnista sprawia, że zachowuje on ten tradycyjny aromat 🙂
  • 100 g masła klarowanego
  • 60 g miodu
  • 60 g melasy- ja użyłam trzcinowej może być też buraczana lub z karobu
  • 50 g ksylitolu
  • 100 g gęstego jogurtu greckiego
  • 150 ml mleka może być roślinne
  • przyprawa do piernika bez cukru 5 łyżek lub: 2 duże łyżki cynamonu 3 imbiru, szczypta gałki muszkatołowej i soli
  • 3 białka jaj
  • esencja waniliowa
  • proszek do pieczenia
Instructions
  1. Masło, miód, melasę i ksylitol rozpuszczamy razem i pozostawiamy do wystygnięcia. Ubijamy białka, do miski z mąką dodajemy rozpuszczone składniki, następnie jogurt i mleko delikatnie mieszając, dodajemy resztę składników, a na końcu białka jaj. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Pieczemy w 165*C z termoobiegiem przez ok. 40 minut. Sprawdźcie wykałaczką czy już jest suchy w środku. Mój po tym czasie był idealny. Studzimy nie wyjmując z piekarnika. Najlepiej pozostawić piekarnik zamknięty, ewentualnie lekko otwarty.
Recipe Notes

Nie tylko dlatego radzę zamknąć piekarnik, ponieważ zapach kusi by go jeść od razu. 😉 To po to by nie opadł. 🙂

8 thoughts on “Classic Gingerbead Loaf

  1. Czy można pominąć ewentualnie kilka składników takich jak:
    melasa, esencja waniliowa i karob, gałkę muszkatałową oraz przyprawę do piernika?
    Niestety nie mogę takich produktów – nietolerancje pokarmowe… 🙁
    Z góry dziękuję i pozdrawiam!

    1. karobu w ogóle nie ma w przepisie. Melase możesz zastąpić miodem, jeśli chodzi o reszte skłądników, to ominięcie ich sprawi, że to już nie będzie smakować jak piernik, to podstawowe przyprawy do piernika 🙁

  2. Super, zapisuję i może upiekę, skoro jest taki aromatyczny i można użyć pełnoziarnistej mąki. Może być dowolna razowa? Bo zazwyczaj używam pełnoziarnistej orkiszowej 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.