Tajski Street Food – miłość od pierwszego kęsa!
Miłośnicy jedzenie w Tajlandii nie będą mieć lekko. Smaki, które na Was czekają i ilość przepysznych dań powali Was na kolana! Tajski street food znany jest na całym świecie nie bez powodu. Jedzenie w tym kraju uważane jest za najlepsze na kuli ziemskiej, a ja chociaż uwielbiam kuchnię polską, francuską, japońską.. zgadzam się z tym w 1000 %!

Po miesiącach spędzonych na jedzeniu tajskiego jedzenia…
Trafiłam do Tajlandii prawie 6 miesięcy temu, a więc przez ten czas miałam okazję spróbować na prawdę wielu dań. Uważam, że miałam wiele szczęścia móc odkrywać tajski street food przy boku mojego chłopaka Taja. Bez niego jak i jego rodziny, nie miałabym pojęcia z czego zrobione jest wiele dań, które próbowałam. 🙂
Właśnie dlatego powstaje ten wpis! Chcę podzielić się z Wami moimi wskazówkami oraz ulubionymi rzeczami, które jadłam na tajskiej ulicy!
Zaczniemy od wytrawnych smakołyków, a następnie przejdę do słodkości. Od razu uprzedzam, że to właśnie te słodkości skradły totalnie moje serce! Tajskie desery to nie tylko genialny i kultowy mango sticky rice! Oczywiście trzeba go spróbować w Tajlandi, ale mam nadzieję przekonać Was również do innych pyszności. 🙂

Jeśli wolisz oglądać niż czytać!
Nagrałam film na tajskim markecie, w którym zobaczysz moje ulubiony potrawy i poczujesz prawdziwy klimat tajskiego jedzenia! Dodatkowo uczę również kilku przydatnych zwrotów jak na przykład:
Proszę nie dodawać glutaminianu sodu –Mai Sai Pong Shu Rot.
Moje ulubione wytrawne dania z tajskiej ulicy:
- Hoi Jo – smażony krab w skórce z tofu.
- Takoyaki – danie z Japonii, uwielbiane przez cały świat! W zależności od nadzienia może być wegetariańskie
- Curry – zielone jest zdecydowanie moim ulubionym. Znajdziecie również czerwone, żółte, massaman.

4. Nam Prik – to ostra pasta chilli podawana z warzywami lub piklowanym mango o nazwie Mamuang Nam Pla Wan. Zdecydowanie piklowane mango musicie koniecznie spróbować! Kupicie je nawet w każdym sklepie na rogu sieci 7/11.

5. Tod Mun Pla – placuszki z ryby to klasyk, którego nie można pominąć. Uwielbiam!

6. Sala Pao! Bułeczki na parze z różnego rodzaju nadzieniami, na wytrawnie – czerwona wieprzowina, kurczak, pikantny kurczak, grzyby, warzywa. Jak również na słodko – pandan, śmietankowy pudding, taro, słodki ziemniak, fasola.

7. Dim Sum – pierożki chińskie gotowane na parze z różnymi nadzieniami, bardzo popularne w Tajlandii. Nadzienia są z mięsem i owocami morza.

8. Kanom Gui Chai Tod – ciasto ze smażonym chińskim szczypiorem- wegańskie, bezglutenowe
9. Kui Chai- gotowane kuleczki z nadzieniem: szczypiorek, bamubus, taro- wegańskie i bezglutenowe.
10. Yen Ta Fo -Zupa z czerwonego fermentowanego tofu z kuleczkami rybnymi. Przez fermentowane tofu ma charakterystyczny czerwony kolor, jest przepyszna i wypełniona przeróżnymi dodatkami!

Ulubione tajskie desery!
- Hotteok– Koreańskie grube naleśniki, oryginalnie wegańskie z różnymi wypełnieniami jak matcha, fasola, taro, fioletowy ziemniak itd. Są PYSZNE. Zawierają gluten.

2. Tajskie tacos na słodko Khanom Buang– charakterystyczne ciasto w kształcie tacos, przyrządzane na słodko, najabrdziej popularne wypełnienie to śmietanka z różnymi toppingami jak – nitki z żółtka jajka, rodzynki. Zawiera mleko i gluten.
3. Sago– kuleczki z mąki za tapioki z wypełnieniem mięsnym! Mają słodki smak, podaje je się ze słodkim sosem i dodatkowo posypuje prażoną cebulą. 🙂 Warto spróbować!

4. Kleisty ryż z budyniem- Khao Neow Sang Kaya. Ten sam ryż, który używa się przy mango sticky rice, ale zamiast z mango podawany z budyniem. Uwielbiany przysmak na śniadanie!
5. Kanom Look Choop – deser z fasoli mung w kształcie owoców i warzyw. Wygląda czarująco, koniecznie trzeba spróbować! Jest wegański.

6. Khanom Chun – galaretki w różnych samkach, o przeróżnych kolorach i smakach. Wegańskie i bezglutenowe, zawierają tapioke i mąkę ryżową. Bardzo ciekawe w smaku, lekkie i pyszne.

7. Takoh – kokosowe galaretki podawane w liściach bananowca, wegańskie i bezglutenowe. Nie ma mowy, bym przeszła koło niego obojętnie! Na galaretkę kładzie się różne toppingi, często też na dole galaretki możemy znaleźć orzechy, budyń lub taro. Popularne wersje: z taro, z kukurydzą, niebieska- z tapioką lub mięsem z kokosa, czarna- czarny kleisty ryż, rożowa – kasztany wodne w galaretce.

8. Na koniec mój ukochany deser czyli Kanom Krok- rozpływające się w ustach płynące kuleczki kokosowe z ryżu- białego lub riceberry. Czesto posypuje się je kukurydzą lub szczypiorkiem! Bez ich spróbowania nie wylatujcie z Tajlandii! 🙂

Dziękuję za uwagę! Powstrzymaj ślinotok!
Mam nadzieję, że zachęciłam Cię do próbowania nowych potraw na tajskiej ulicy, a tajski street food jest Ci teraz nieobcy! 🙂
Daj mi znać, które danie najbardziej chciałbyś spróbować? 🙂
Miłego dnia!
Justyna xoxo
przy okazji zobacz mój przepis na Pad Thai’a:
Ebook z daniami inspirowanymi kuchniami świata:
1 comment
Tajlandia to coraz częściej wybierana destynacja. Fajnie, że dajesz takie cenne wskazówki 🙂