Coconut chocolate square bars! <3

Moje pierwsze próby pieczenia z mąką kokosową jako głównym składnikiem. 🙂 Nie jest to proste, bo wszystko się w nią łatwo wchłania. Dlatego metodą prób i błędów mam kilka wniosków. Nie dodaje do ciasta dużo jajek, białka dobrze ubijam, piekę w niskiej temperaturze i krótko. Tym razem zdecydowałam się zrobić kruche batony. 🙂

Bardzo prosty przepis, dla którego warto kupić mąkę kokosową! 😉

Wychodzi 8 dużych kwadratów 🙂

składniki:

70 gram mąki kokosowej

2 jajka- białka i żółtka osobno ubijamy

50 g rozpuszczonego i wystydzonego oleju kokosowego lub masła

50 ml mleka roślinnego

2 łyżki ksylitolu lub inny słodzik

szczypta soli

po łyżeczce: ekstrakt waniliowy, cynamon, proszek do pieczenia.

pokruszona gorzka czekolada

Wykonanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni. Wykładamy formę papierem do pieczenia, lub jakimś tłuszczem- olejem koko lub masłem. Mieszamy wszystkie mokre składniki oprócz ubitych białek i dodajemy stopniowo mieszając suche składniki, a na końcu ubite jajka. Wszystko mieszamy delikatnie łyżką aż do jednolitej masy. Układamy masę do formy, obsypujemy czekoladą i piczemy przez 20 minut. Trzeba sprawdzić po 15 minutach czy się nie przypiekają. 🙂

Smacznego!;)

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.