fbpx

Coconut dumplings made with cottage cheese topped with melted butter

by admob

Leniwe to zdecydowanie jeden z moich ulubionych obiadów z czasów dzieciństwa, a może jedyny, z którego cieszyłam się na szkolnej stołówce.. 😉

Zmieniłam wersję tradycyjną i tak powstały kokosowe kluski leniwe z ciepłym masłem, truskawkami i mascarpone. <3

Jako, że są to leniwe- czas przygotowania wynosi 10 minut i to bez żadnego wałkowania ciastka i innych czasochłonnych zabaw!;)

Na dwie takie porcje jak na zdjęciu:

Składniki:

2 jajka

200 g twarogu półtłustego

2 łyżki mąki kokoswej (można pominać lub zastapić inna)

4 łyżki wiórków kokosowych

szczypta cynamonu

dodatkowo: masło, truskawki, mascarpone

Wykonanie:

Jajka łączymy z twarogiem w mikserze do uzyskania jednolitej konsystencji, po czym dodajemy pozostałe składniki i znów miksujemy.

Na rozgrzany na patelni olej kokosowy kładziemy wielkości łyżki stołowej porcje masy. Kiedy zobaczymy, że bok robią się złociste szpatułką zawijamy je w rulonik i przekręcamy na drugą stronę. Pilnujemy leniwych aż będą idealnie przypieczone, ale nie spalone. Na osobnej patelni rozpuszczamy masło. Wykładamy na talerze z dowolnymi dodatkami ja wybrałam truskawki i serek mascarpone. 😉

Smacznego!

 

 

Te posty mogą Cię zainteresować

3 komentarze

healthyfreak1 10 stycznia, 2016 - 7:05 pm

muszę wypróbować ! 🙂 wygląda niesamowicie

Reply
Monika 12 stycznia, 2016 - 7:17 pm

Weekendowe śniadanie mam z głowy ☺

Reply
polecjustyna 12 stycznia, 2016 - 7:47 pm

😀 <3

Reply

Leave a Comment

Przebywając na tej witrynie wyrażasz zgodę na używanie ciasteczek. Lubię Ciasteczka! Czytaj Więcej