Cream puff biscuits <3

 

Zdecydowałam się na święta zrobić, coś innego, bo wiedziałam, że i tak babaci przygotuję pierniki, makowowce, serniki. To był dobry pomysł, bo ptysie były czymś wyjątkowym, a szczególnie smakowały dziadkowi! 🙂 Te ze spirulina! 🙂

 

Niektóre dodatkowo oblałam rozpuszczoną gorzką czekoladą i dodałam wiśniowych powideł. Przechowywujcie je w lodówce, żeby krem za bardzo nie stopniał. 

Jestem z nich na prawdę dumna. 😉

<3

 

 

Ptysie z kremem!
Author: Justdeliciousx
Ingredients
  • 125 ml wody
  • 15 g mąki kukurydzianej
  • 25 g mąki pełnoziarnistej
  • 15 g odzywki białkowej smakowej lub 10 g mąki pelnoziarnistej i 2 łyżki stewii
  • 2 jajka
  • 40 g masła klarowanego
  • sól
  • proszek do pieczenia
Instructions
  1. Gotujemy wodę z solą i masłem. Kiedy zacznie wrzeć zdejmujemy z ognia i wsypujemy wszystie sypkie składniki. Dokładnie mieszkamy i wstawiamy na najmnnieszy ogień, powoli wbijamy jajka cały czas miksująć! Kiedy masa będzie dobrze połączona odstawiamy do wystudzenia. Wykładmy blachę paierem do pieczenia i łyżką uładamy kulki, nalezy zachować ok. 3 cm odstępy bo ptysie znacznie urosną 🙂
  2. Pieczemy ok. 15-20 minut w 200*C, trzeba sprawdzić czy się nie przypalają. Jeszcze lekko ciepłe przekrajamy w 3/4 wysokości, a kiedy wystudza się, możemy napełniać kremem. 🙂
Recipe Notes

Ja zrobiłam kokosowy, a drugi z dodatkiem spiruliny.
Bazą naobydwa jest serek mascarpone i twaróg sernikowy.
100 g mascarpone i twarogu miksujemy z 5 łyżkami ksylitolu. Rodzielamy na połowe, do jednejdodajemy 2 łyzki śmietany z puszki mleka kokosowego, a do drugiej części 2 miarki Total Nutri Greens od MyProtein- > http://bit.ly/2ccWbW8 lub inny zielony proszek, który używanie. 🙂

 

2 thoughts on “Cream puff biscuits <3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.