Cupcakes z białej fasoli! Edycja świąteczna.

W oczekiwaniu na dostawę maku postanowiłam zrobić cupcakes z białej fasoli! Jak myślę o wszystkich świątecznych smakach, które chciałabym zjeść to oczywiste, że w jeden wieczór nawet na moje możliwości to praktycznie niemożliwe. Właśnie dlatego uważam, że okres przed świętami również powinno się wypełnić dobrym jedzeniem!

cupcakes-z-białej-fasoli-babeczki-przepis-renifery-świąteczne

Przesiadka z dyni na białą fasolę.

Mogłabym dalej wstawiać przepisy z dynią, ale uznałam, że odpuszczę tym razem i dodam inne warzywo do wypieku. W dodatku takie, które przyznaję, że jest większym wyzwaniem niż dynia czy marchewka. Biała fasola według mnie jest dużo lepsza do wypieków niż czerwona. Zresztą już liczni z Was przekonali się o tym kosztując przepisu na ciasteczka! Co prawda robiłam je z ciecierzycy, ale jeśli zrobicie je wykorzystując białą fasolę też się udadzą! Trzeba tylko przestrzegać jednego ważnego punktu, o którym napiszę dalej. Oprócz tego, cupcakes z białej fasoli są bardzo łatwe w wykonaniu.

Cupcakes z białej fasoli na wzór tych z przesłodkich kawiarni!

Od kilku dni przechodzę obok sklepowych witryn z tak pięknymi pączkami i ciastkami udekorowanymi na świątecznie, że ślinka mi cieknie i mam wrażenie, że wypieki przemówiły ludzkim głosem. Nie mogłam się oprzeć nie zrobić moich własnych dekoracji. Chociaż nie są one tak piękne jak te z masy cukrowej, to i tak je lubię. Co prawda, renifery wyglądają troche strasznie to były smaczne. 🙂 Jestem pewna, że Wasze będą wyglądać lepiej!

babeczki-przepis-renifery-świąteczne-pączki

Dekoracje możecie zrobić z tego co macie w domu, ja zawsze przeszukuję półki i tym razem znalazłam orzechy pini, migdały, kupione na święta czekoladowe kulki, wiórki kokosowe, suszone kwiaty roselle oraz dokupiłam specjalnie precle, bo nie mogłam się powstrzymać nie zrobić moim reniferom preclowych rogów!

Jak pozbyć się fasolowego smaku z cupcakes?

By nie czuć fasoli, należy upieczone babeczki czy pączki odłożyć na noc, by ten smak wyparował. Sama w to nie wierzyłam, więc poświęciłam jedną babeczkę i zjadłam ją od razu po wypiekaniu. 🙂 No dobra, to nie było, aż takie strasznie poświęcenie. Bardzo mi smakowała, ale czułam fasole. Rano, kiedy cupcakes odpoczeły przez noc jeszcze przed dekorowaniem skosztowałam kolejnej. Smak był zdecydowanie lepszy, fasoli w ogóle nie było czuć i sama mogłabym zapomnieć, że w ogóle ją użyłam do tego przepisy. B-A-J-K-A.

cupcakes-z-białej-fasoli-babeczki-przepis-świąteczny

Także pamiętaj proszę, by dać babeczką odpocząć przez noc zanim zaczniesz je konsumować. 🙂

Oto przepis!

Cupcakes z białej fasoli!
Course: Dessert
Ingredients
Cupcakes
  • 3 sztuki jajek od szczęsliwych kurek!
  • 1 puszka białej fasoli odsączona z wody
  • 1 miarka odżywki białkowej czekoladowej, waniliowej, bananowej -dowolnie
  • 80 ml mleka ryżowego lub innego roślinnego lub krowiego
  • 4 łyżki mąki kokosowej
  • 3 łyżki oleju kokosowego można wymienić na inny olej
  • 120 g erytrolu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia i cynamonu
  • 3 krople esencji waniliowej
Frosting
  • 200 ml mleka kokosowego gęstego, pełnotłustego i schłodoznego w lodówce!
  • 50 g erytrolu zmielonego na puder
  • 4-5 łyżek mąki kokosowej
  • 1 łyżka spiruliny lub matcha opcjonalnie
  • 2-3 łyżki kakao opcjonalnie
Orzechy, kulki czekoladowej, precle, suszone owoce.
Instructions
  1. Fasole przepłucz zimną wodą i zblenduj na gładką masę! Dodaj wszystkie skłądniki na cupcakes oprócz mąki kokosowej do miski i zmiksuj aż powstanie gładka masa. Następnie dodaj mąkę i wymieszaj. Jeśli masa będzie za gęsta dodaj wiecej mleka. Ciasto ma mieć konsystencje jak na gofry, bardziej gęste niż na naleśniki.

  2. Rozlej ciasto do foremek i piecz 20 minut w 180 stopniach C. Sprawdź patyczkiem czy babeczki są już suche w środku i wyjmij je z piekarnika.

  3. Zostaw babeczki w suchym miejscu na noc, by wywietrzyć smak fasoli. 🙂

  4. Rano przygotuj frosting mieszając razem mleko, erytrol w pudrze i mąkę kokosową! Możesz masę podzielić na części i dodać kakao, spiruline lub matche, by powstały kolorowe babeczki! 🙂

  5. Po udekorowaniu już śmiało możesz je wcinać!

  6. Smacznego i cudownych przygotowań do Świąt!

Przypominam Ci, że na blogu znajdziesz mnóstwo świątecznych przepisów:

https://justdeliciousx.pl/?s=święta

Również odsyłam Cię do przepisów na Instagramie, a szczególnie do kutii, która była gwiazdką tamtego roku i tak wiele z Was ją wykonało!

https://www.instagram.com/p/BrewZKZFRY9/

Dajcie mi znać jakie desery planujecie przygotować na święta? Może macie jakieś specjalne życzenia do mnie – jakie ciasto z zdrowej wersji powinnam przygotować? Myślę, że wiele z nich znajdziecie już tu na blogu.. ale może coś ominęłam? 😉

Dużo pierniczków,

Twoja Justyna

przepis-babeczki-z-białej-fasoli-świąteczne-renifery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.