Czekoladowa tarta z owocami i solą himalajską bez pieczenia <3

Jak już nie pierwszy raz.. ten przepis mi się przyśnił. Dorwane na bazarku jeżyny oraz moja nowa forma na tartę z wyjmowanym dnem musiały zostać wykorzystane. Postanowiłam tym razem zrobić inny niż zawsze krem, nie biały, a czekoladowy.. podkręciłam go dodatkowo moją ulubioną różową solą himalajską.

Właśnie tego potrzebuję na początku września! Prosta robota, ale super intensywny efekt. Tarte robi się w 15 minut. 🙂

Wszyscy testerzy byli zachwyceni, co właśnie chciałam uzyskać.. ciepłe uśmiechy, mimo nieubłaganie coraz niższej temperatury na zewnątrz!

 

Do roboty. 🙂

 

Czekoladowa tarta z owocami i solą himalajską
Author: Justdeliciousx
Ingredients
Spód
  • pół szklanki zalanych wrzątkiem daktyli do i rozmokniętych ok. 2 godziny
  • 50 g płatków owsianych
  • 3 łyżki kakao
  • 100 g orzechów- u mnie ziemne oraz nerkowce
  • 50 g wiórków kokosowych
Wypełnienie
  • 50 g czekolady
  • 100 g śmietany/mleka roślinnego
  • 200 g mascarpone/ serka homogenizowanego
  • 2 łyżki kakao
  • dowolny słodzik: kilka kropelek stewii/ ksylitol w proszku /miód
  • wanilia
dodatki
  • sól himalajska
  • owoce leśne
  • płatki migdałów
  • syrop klonowy
Instructions
  1. Wszystkie składniki razem z wodą, w której miękły daktyle miksujemy na prawie jednolitą masę i wykładamy nią formę tarty. Na czas robienia kremu tartę wkładamy do lodówki. Krem zaczynamy przygotowywać od rozpuszczenia czekolady w śmietanie. Na chwilę odstawiamy do wystygnięcia, a następnie miksujemy z serkiem, kakao i słodzikiem. Wylewamy na spód i odstawiamy do lodówki. Po zaledwie 30 minut krem już nabierze odpowiedniej konsystencji i można tartę udekorować. Należy przechowywać ją w lodówce.
Recipe Notes

Mniam! 🙂

 

4 thoughts on “Czekoladowa tarta z owocami i solą himalajską bez pieczenia <3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.