Kocham puszysty i rozpływający się w smaku sernik! A czy może być coś lepszego niż czekolada, sernik, orzechy i karmel? Tego potrzebowałam. 🙂 To idealny sposób, by umilić sobie zimowe dni! Oto mój przepis na czekoladowy sernik z karmelem!
Oczywiście ciasto jest bez cukru, również bez glutenu. Nie omijajcie zrobić spodu, ponieważ ma on w sobie czekoladową moc!
Jest to wyjątkowy przepis, bo zazwyczaj moje ciasta są z owocami, tym razem uznałam, że zrobię coś klasycznego, jedna jeśli macie ochotę możecie na wierzch położyć również dżem wiśniowy.. 🙂
Ten czekoladowy sernik będzie idealny na świąteczny stół! Czy imieniny/urodziny u babci. Ja jadłam go również do popołudniowej kawy, bo pasuje idealnie! Na pewno poprawi Wam nastrój
Nie jest trudny do zrobienia, ale zrób wszystko zgodnie z przepisem. 🙂
Jeśli macie swoje ulubione, inne smaki sernika to koniecznie dajcie mi znać! Chętnie stworzę kolejny przepis. 🙂
Przy okazji przypomnę Wam o jeszcze jednym zimowym przepisie na pianki zwane marshmallows! https://justdeliciousx.pl/marshmallows/
Polewę czekoladową z sernika możecie wykorzystać również do ich obtoczenia! 😉
Smacznego i wszystkiego czekoladowego!

- 100 g mąki kokosowej
- 30 g kakao
- 100 g oleju kokosowego
- 30 g miodu/30 g ksylitolu/5 łyżek stewii
- Ekstrakt waniliowy
- 500 g twarogu sernikowego z wiaderka lub trzeba zmielić zwykły
- 2 jajka
- 100 g ksylitolu
- Ekstrakt waniliowy
- Szklanka namoczonych daktyli
- 2 łyżki masła orzechowego
- Łyżka miodu
- + polewa czekoladowa
-
Wszystkie składniki na brownie łączymy i pieczemy 8 minut w 170*C.
-
Składniki na sernik miksujemy, wylewamy masę na upieczony spód i pieczemy 35 minut w 150*C. Zostawiamy do wystudzenia w piekarniku i wkładamy do lodówki.
-
Karmel: wszystkie składniki razem z wodą po namoczonych daktylach dokładnie blendujemy i wylewamy na ostudzony sernik. Posypujemy orzechami i odstawiamy do lodówki.
-
Roztapiamy gorzką czekoladę z ksylitolem lub miodem lub z kawałkami białej czekolady, od Was zależy jak bardzo chcecie by była słodka. Wylewamy na zastygnięty karmel i odstawiamy do lodówki.
-
Ja użyłam ciemnej czekolady oraz guziczków z białej masy kakaowej od MyProtein. 🙂
-
Najlepiej odstawić do lodówki na cała noc, ale już po kilku godzinach będzie pyszne. Zrobiłam jednego wieczora spód i sernik, a następnego dnia kolejne warstwy, po godzinie czekolada zastygła!
?
?smacznego!
❤
8 komentarzy
W jak dużej foremce piekłaś?
W takiej dużej jak na lasagne na 8 dużych porcji 🙂
Czym można zastąpić mąkę kokosową w tym przepisie?
Hej, w sumie możesz użyć zwykłych wiórków kokosowych, to będzie najlepsze. Mąka migdałowa tez będzie super. Inne już nie będą tak dobrze smakować, ale możesz spróbować np. owsianą. 🙂
Cześć 🙂 jakimi orzechami posypać karmel? Które najbardziej pasują? Pozdrawiam
Hej! <3 orzeski wszystkie będą pyszne. Jeśli jesz ziemne, to nawet one będą genialne z tym karmelem. 😉 Dalej polecam do tego ciasta nerkowce i blanszowane migdały, macademia, brazylijskie! 😀
Dzień dobry, upieklam wczoraj ciasto wg Pani przepisu, ale w tortownicy i z podwójnej porcji. Piekłam ponad godzinę w piekarniku. Jakiej konsystencji powinien być ten spód? Czy powinien być taki miękki jak serowa warstwa? Taki słabo zbity? Wydaje się jakby niedopieczony, mimo że ponad godzinę w piekarniku.
jeśli zrobiłaś ciasto z podwójnej porcji to nie wiem co się mogło wydarzyć. Ogólnie spód jest jak na zdjęciu zbity, ale nie za bardzo. To nie jest spód jak na sernik, a taki pół serowy właśnie. 🙂