Domowy jogurt kokosowy na 2 sposoby! Wegański i bez cukru.

Długo czekałam ze wstawieniem tego przepisu! Prawda jest taka, że domowy jogurt koksowy próbowałam zrobić wiele razy, dlatego też dopiero teraz kiedy jestem pewna tego przepisu mogę podzielić się z Wami przepisem! Jogurt jest wegański, bez cukru oraz bez innych zbędnych dodatków, z jakimi możecie się spotkać w przepisach jak np. mąka.

Cała prawda o domowym jogurcie kokosowym!

Zanim jednak przejdę do przepisu, muszę Wam uprzedzić, o kilku kwestiach. Domowy jogurt różni się od tego sklepowego, jeśli chcemy go zrobić na prawdę bez zbędnych dodatków. Nie oznacza to, że jest gorszy. Jest po prostu inny niż ten, do którego jesteśmy przyzwyczajeni.

Przede wszystkim, by przygotować domowy jogurt kokosowy potrzeba trochę cierpliwości i.. ciepła. 🙂 Dosłownie i w przenośni. Czas i temperatura otoczenia dla Naszego jogurtu jest kluczowa do uzyskania pysznego i gęstego produktu! Oprócz tego pamiętaj o dobrej izolacji fermentującego się mleka od powietrza.

przepis-na-domowy-jogurt-kokosowy-wegański
Przepis na domowy jogurt kokosowy

Zacznijmy od temperatury do produkcji domowego jogurtu kokosowego.

W obydwu sposobach, które przedstawię musisz jednakowo zadbać o ciepłe otoczenie dla pracujących bakterii. Oznacza to, że chcemy by temperatura w pobliżu słoiczka była w okolicy 30 stopni C. Jeśli w Twoim domu jest zimno i obłożenie słoiczka kocami oraz położenie koło kaloryfera nie pomoże – wstaw słoik na cały czas produkcji jogurtu do piekarnika nagrzanego do 30-35 stopni C.

Ile czasu potrzeba do zrobienia domowego jogurtu kokosowego?

Czas działa tutaj na korzyść Twojego jogurtu. Nim więcej czasu mu dasz, tym bardziej gęsty jogurt uzyskasz. Aczkolwiek nie możesz też przesadzić z wydłużeniem tego czasu. Jak zobaczysz dokładnie na filmie, sposób z użyciem probiotyku wymaga więcej czasu do uzyskania gęstego jogurtu. Natomiast sposób z użyciem innego jogurtu jako startera działa szybciej. Minimum dla dwóch sposobów to 24 godziny. Jednak, jeśli używasz probiotyku radzę jogurt zostawić na 36 do 48 godzin w ciepłym miejscu. Pamiętaj jednak, że nim dłużej jogurt będzie fermentował, tym bardziej kwaśny się stanie.

Domowy-jogurt-kokosowy-propozycja-podania
Propozycja podania jogurtu kokosowego!

Niespodzianki podczas produkcji domowego jogurtu kokosowego!

Kiedy Twój jogurt będzie gotowy mogą zaskoczyć Cię dwie rzeczy – serwatka oraz kożuch. To naturalne poboczne produkty, które powstają podczas fermentacji bakterii. Serwatka jest bardzo zdrowa, a kożuch to nic innego jak oddzielone białka i tłuszcze, dlatego ja osobiście mieszam je razem z oddzielonym jogurtem. Jeśli, jednak chciałbyś uzyskać gęsty jogurt to zdejmij go z powierzchni serwatki, a ją możesz wykorzystać do np. koktajlu, ciasta na gofry. 🙂 Dokładnie jak to wygląda zobaczysz na filmie!

domowy-jogurt-kokosowy-wegański-bez-cukru
Screen z filmu z przepisem na domowy jogurt kokosowy!

Dodatkowe informacje:

  • Mleko kokosowe możesz zamienić na każde inne mleko roślinne.
  • Nie podgrzewam mleka roślinnego, jeśli używam takiego prosto wyjętego z puszki / kartonu.
  • Jeśli chcesz wykonać ten przepis z krowim mlekiem, podgrzej na samym początku mleko do 40 stopni C, następnie wystudź do temperatury pokojowej i dopiero dodaj bakterie lub inny jogurt.

Zobacz dokładnie na filmie jak zrobić jogurt kokosowy!

Dobrze, teraz jesteś gotowy, by poznać dokładny przepis!

Domowy jogurt kokosowy!
Course: Side Dish
Keyword: domowyjogurt, jogurt, kokos, kokosowy
Servings: 1 słoiczek
Ingredients
  • 1 puszka mleka kokosowego 400 ml
1 sposób z probiotykiem:
  • 2 tabletki probiotyku w kapsule lub specjalny starter do jogurtu
2 sposób z użyciem gotowego jogurtu
  • 2 łyżki kupnego jogurtu roślinnego możesz również użyć naturalnego jogurtu, wtedy nie będzie to wegańska wersja
Instructions
  1. Wlej mleko kokosowe do dobrze umytego szklanego naczynia. Najlepiej będzie użyć słoika z zakrętką. Możesz, jednak też tak jak ja użyć szklanki.

  2. Wymieszaj mleko, by nie było grudek. Następnie przy użyciu drewnianej lub ceramicznej łyżki wmieszaj do mleka probiotyk lub jogurt, w zależności, którą wersje przepisu wybierasz. 

  3. Pamiętaj, żeby nie używać metalowych naczyń ani metalowych łyżek! To zaburzy proces fermentacji. 

  4. Kiedy mleko będzie przemieszane, zakręć słoik lub zabezpiecz ścierką i gumka szklankę. Upewnij się, że powietrze nie ma dostępu do jogurtu. 

  5. Odstaw jogurt w ciepłe miejsce o temperaturze ok. 30 – 40 stopni C. Jeśli w Twoim domu jest zimniej włóż jogurt do piekarnika nagrzanego do tej temperatury. Jeśli w domu jest ciepło, otul słoik kocem i ścierkami. 

  6. Jogurt wykonany z dodatkiem innego jogurtu potrzebuję 24 godzin by być gotowy. Jogurt z probiotykiem proponuję Ci ogrzewać dłużej, do 48 godzin. 

  7. Po czasie ocieplania, kiedy zobaczysz, że jogurt zgęstniał i oddzieliła się serwatka, koniecznie włóż go do lodówki na co najmniej 2 godziny, by się schłodził! 

    domowy-jogurt-kokosowy-wegański-bez-cukru
  8. Po wyjęciu z lodówki masz wybór, czy chcesz wymieszać serwatkę i kożuch z gęstym jogurtem czy wolisz jeść gęsty jogurt. 

  9. Podawaj jogurt ze wszystkim na co masz ochotę! Przechowuj go do tygodnia w lodówce. Z resztki możesz przygotować kolejny jogurt! 🙂

Gotowe! Z czym podawać domowy jogurt kokosowy?

Proponuję Ci dodać go na wieżę moich ulubionych burakowych pancakes’ów, możesz użyć go do deseru z lemon curd z zieloną papryką lub wykorzystać jako polewę a cytrynowe ciasto!

cytrynowe-ciasto-z-cukini-z-domowym-jogurtem-kokosowym
Ciasto cytrynowe z cukinii! Przepis znajdziesz w SpringBook.

Do czego nie dodasz, będzie pyszne, w końcu zrobiłeś je sam! 🙂

pancakes-z-buraka-z-domowym-jogurtem-kokosowym
Przepis na pancakes’y z buraka znajdziesz w moim SpringBook!

Link do filmiku z przepisem: https://youtu.be/gs63NLwR3E4

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.