Drożdzówki z borówkami i lukrem. 😉 Czyli borówianki. <3
Wyszło mi 14 ślicznych i delikatnych bułeczek. Drożdże i mąką kokosowa to nie łatwe w pieczeniu składniki, ale jeśli wykorzystacie kilka wskazówek, przepis jest bardzo przyjemny i na pewno się uda. <3

Drożdzówki z borówkami i lukrem. 😉 Czyli borówianki. <3
Składniki
Rozczyn
- -pół szklanki ciepłego mleka roślinnego ja korzystałam z kokosowego 🙂
- -łyżka mielonego siemienia lnianego
- -łyżka miodu
- -jedna saszetka drożdży instant ok. 8 g
- Mleko gotuje z miodem i zalewam pozostałe składniki i odstawiam na ok. 15 minut.
Ciasto
- -1 szklanka mąki kokosowej
- -1/2 szklanki mąki ryżowej
- -1/2 szklanki mielonego siemienia lnianego
- -1 ubite jajko
- -1/2 szklanki mleka kokosowego
- -2 łyżki masła klarowanego 😉 lub zwykłego może być też olej kokosowy
- -2 łyżki miodu lub 1 łyżka stewii możecie bardziej posłodzić, jeśli lubicie bardzo słodkie
- +borówki białko jaja
Lukier
- -1/3 śmietanki z mleka kokosowego- rozdziela się po schłodzeniu mleka w lodówce
- -1 łyżka rozdrobnionego ksylitolu
Wykonanie
-
Wszystkie składniki oprócz borówek i białka łączymy z rozczynem, dokładnie zagniatamy ciasto i pozostawimy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu przykryte szmatką na godzinę. Mleko oraz jajko powinno być w temperaturze pokojowej.
-
Po tym czasie nastawiamy piekarnik na 170*C z termoobiegiem i rozdzielając ciasto tworzymy kuleczki. Każdą kuleczkę rozwałkowywujemy na kółko, do środka kładziemy garść borówek i zawijamy rogi ciasta zalepiając bułeczki. Układamy na papierze do pieczenia albo foli, spryskanej PAMem lub wysmarowanej delikatnie olejem koko/masłem. Pieczemy 25 minut, a jeśli szybciej bedą złociste lub borówki bardzo zaczną się gotować możemy trochę szybciej wyłaczyć piekarnik i zostawić je w nim do ostygnięcia.
-
Mieszamy dokładnie składniki na lukier i polewamy ostudzone borówianki! 😉
-
opcjonalnie: chowamy przed rodziną 😀