Drożdzówki z borówkami i lukrem. ;) Czyli borówianki. <3

Drożdzówki z borówkami i lukrem. 😉 Czyli borówianki. <3

 

Wyszło mi 14 ślicznych i delikatnych bułeczek. Drożdże i mąką kokosowa to nie łatwe w pieczeniu składniki, ale jeśli wykorzystacie kilka wskazówek, przepis jest bardzo przyjemny i na pewno się uda. <3

Drożdzówki z borówkami i lukrem. 😉 Czyli borówianki. <3
Author: Justdeliciousx
Ingredients
Rozczyn
  • -pół szklanki ciepłego mleka roślinnego ja korzystałam z kokosowego 🙂
  • -łyżka mielonego siemienia lnianego
  • -łyżka miodu
  • -jedna saszetka drożdży instant ok. 8 g
  • Mleko gotuje z miodem i zalewam pozostałe składniki i odstawiam na ok. 15 minut.
Ciasto
  • -1 szklanka mąki kokosowej
  • -1/2 szklanki mąki ryżowej
  • -1/2 szklanki mielonego siemienia lnianego
  • -1 ubite jajko
  • -1/2 szklanki mleka kokosowego
  • -2 łyżki masła klarowanego 😉 lub zwykłego może być też olej kokosowy
  • -2 łyżki miodu lub 1 łyżka stewii możecie bardziej posłodzić, jeśli lubicie bardzo słodkie
  • +borówki białko jaja
Lukier
  • -1/3 śmietanki z mleka kokosowego- rozdziela się po schłodzeniu mleka w lodówce
  • -1 łyżka rozdrobnionego ksylitolu
Instructions
  1. Wszystkie składniki oprócz borówek i białka łączymy z rozczynem, dokładnie zagniatamy ciasto i pozostawimy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu przykryte szmatką na godzinę. Mleko oraz jajko powinno być w temperaturze pokojowej.
  2. Po tym czasie nastawiamy piekarnik na 170*C z termoobiegiem i rozdzielając ciasto tworzymy kuleczki. Każdą kuleczkę rozwałkowywujemy na kółko, do środka kładziemy garść borówek i zawijamy rogi ciasta zalepiając bułeczki. Układamy na papierze do pieczenia albo foli, spryskanej PAMem lub wysmarowanej delikatnie olejem koko/masłem. Pieczemy 25 minut, a jeśli szybciej bedą złociste lub borówki bardzo zaczną się gotować możemy trochę szybciej wyłaczyć piekarnik i zostawić je w nim do ostygnięcia.
  3. Mieszamy dokładnie składniki na lukier i polewamy ostudzone borówianki! 😉
  4. opcjonalnie: chowamy przed rodziną 😀
 
 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.