Dżem z chili na słodko! Do mnóstwa zastosowań.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Przed Państwem coś totalnie nowego, dżem w wersji słodko-warzywnej czyli słodki dżem z chili! Ten przepis zalicza się do serii tworzenia tajskich dań w mojej wersji. 🙂 Dżem z chili jest bardzo znany w Tajlandii i wykorzystywany w kuchni głównie do smażenia, dzięki czemu nadaje potrawą pyszny smak! Wzmocni Twoją odporność i zapewni niesamowite doznanie smakowe! 🙂

dżem-z-chili-przepis-tajska-kuchnia

Jak poznałam dżem z chili?

Pierwszy raz miałam okazję dowiedzieć się co to na prawdę jest na lekcji gotowania tajskich dań w Bangkoku. To były zajęcia w ramach naszego foodowo – jogowego wyjazdu, który organizowaliśmy razem z Filipem Głodnym Świata! Jak Wszechświat pozwoli, to mam nadzieję, że zgodnie z planem w lutym 2021 odbędzie się znowu! Jednak jak na razie siedziemy w domu #zostańwdomu i dżem robimy sami! 🙂

Warsztaty kuchni tajskiej w Bangkoku.

Ten dżem był składnikiem jednego z dań, które przygotowywaliśmy. Dostaliśmy po odrobinie na łyżeczkę do spróbowania, gdy nauczyciel opowiadał nam o składnikach. Kiedy go spróbowałam już wiedziałam, że nic nie zostanie do przygotowania dania! 😀 Ten dżem sam w sobie jest tak pyszny, że można go jeść łyżkami!

dżem-z-chili-przepis-tajska-kuchnia
Piękny sam w sobie!

Zobacz moje inne tajskie przepisy jak Khao Soi:

https://justdeliciousx.pl/kao-soi-czyli-zupa-curry-z-makaronem/

Jak smakuje dżem z chili?

Czy wystarczy wody, by ugasić pożar po zjedzeniu dżemu? Spokojnie! Pamiętaj, że nim większa papryka tym mniej ostra, dlatego jeśli chcesz dodać do dżemu więcej pikantności użyj małej papryczki (przyznaje się, że ja tak zrobiłam), a jeśli nie jesteś gotowy na pikanterie użyj większej papryki. 🙂 Z ostrą papryczką poczujesz na języku od czasu do czasu delikatne zaostrzenie, ale to nie ostra pasta z chili! Wręcz przeciwnie. 🙂 Ten dżem jest słodziutki i wyjątkowy. Pomyśl, o tym jak dobra jest karmelizowana cebula. 🙂 Według mnie smak tego dżemu jest bardzo zbliżony do sosu słodko-kwaśnego, ale jest lepszy, zdrowszy i można nim smarować kanapki!

dżem-z-chili-przepis-tajska-kuchnia-zdrowe-odżywianie-przepisy-na-odporność

Do czego używać dżemu z chili?

Przede wszystkim, jak wcześniej wspomniałam, możesz korzystać z niego jak z normalnego dżemu i posmarować nim kanapki. Ten dżem ma jednak dużo więcej zastosowań. Dodając go do sałatki może zastąpić sos. Jeśli chcesz uzyskać bardziej kremowy sos, rozmieszaj go z jogurtem.

Smakuje obłędnie jedzony z owocami! Pomelo, grejpfrut, jabłko!

Możesz go również smażyć. Jest idealny do dań typu stir-fry. Po prostu dodaj go do usmażonych składników na patelni, a uzyskasz przepyszny azjatycki smak potrawy! Ostatnia opcja to korzystanie z niego jak z marynaty do tofu czy mięsa.

wzmocnij odporność-przepis-chili-czosnek-cebula

Co potrzeba, by zrobić dżem?

Mimo, że jest to przepis inspirowany Tajlandią, dobrałam składniki tak, byś nie miał problemu z ich znalezieniem w Polsce. Wystarczy kilka składników, które stworzą bombową kombinacje smakową. Dwa razy robiłam podejście do tego dżemu i za pierwszym razem chciałam jako baze użyć jabłka. Jednak, chwila nieuwagi.. i jabłko spaliło się na patelni! *płacz* Drugi raz zrobiłam bez jabłka i dobrze, bo jest więcej cebuli i dżemik smakuje wybornie! 😉

Czas na przepis!

Dżem z chili!
Servings: 1 słoik
Ingredients
  • 1 sztuka dużej cebuli
  • 1 sztuka papryczki chili mniejszej (ostra) lub większej (mniej ostra)
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 sztuki daktyli
  • 50 g erytrolu można zastąpić innym słodzikiem
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 szczypta soli
  • 3 łyżki oleju sezamowego lub rzepakowego, można też użyć oliwy.
Instructions
  1. Zacznij od zalania daktyli wrzącą wodą.

  2. Rozgrzej patelnie z łyżką oleju. Dodaj pokrojoną cebulę oraz papryczkę, posól. WAŻNE! Krojąc papryczkę usuń z jej pestki (są one ostre i dżem byłoby zbyt pikantny). Następnie dodaj czosnek i erytrol. W razie potrzeby dolewaj na patelnie odrobinę wody, by warzywa się dusiły. Smaż wszystko razem, aż cebula będzie idealnie miękka i zeszklona. Odstaw na bok do wystudzenia

  3. Do elektrycznego siekacza dodaj zmiękkczone daktyle oraz koncentrat pomidorowy. Zmiksuj razem, następnie dodaj wystudzoną zawartość patelni oraz olej.

  4. Zmiksuj do idealnego połączenia składników, przekładaj do słoika i gotowe!

  5. Dżem trzymaj w lodówce. Wytrzyma wiele dni. Jednak, myślę, że bedziesz go chciał jeść codziennie! 🙂

Smacznego!

Życzę Ci mnóstwo zdrowia!

Twoja Justyna

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.