Easter cheesecake& nuts chocolate eggs!

Czekoladowe kulki w Wielkanoc to mój must. 🙂 Postanowiłam zrobić zdrową wersję! Na początku trochę inspirowałam się znanymi Schoco Bonsami. Rzeczywiście mają coś z ich smaku, jednak.. są przede wszystkim większe i bardziej kremowe! 🙂

Robiłam je bez wagi, więc wybaczcie nie znam dokładnej gramatury, ale na pewno sobie poradzicie, w końcu w Wielkanocy chodzi o radość więc po prostu cieszcie się z ich robienia i… przede wszystkim konsumpcji! <3

 

 

 

 

Czekoladowe Wielkanocne kulki z orzechowym kremem!
Servings: 10
Author: Justdeliciousx
Ingredients
  • Wypełnienie
  • ok. 400 g twardego twarogu- albo takiego z wiaderka albo musicie zmiksować taki z opakowania na gładką masę
  • ok. 3 łyżki masła orzechowego
  • ok. 6 garści orzechów- możecie wybrać dowolne ja wybrałam zwyczajne ziemne, ale nerkowce czy laskowe też bedą idealne!
  • ok. 3 łyżek stewi/ ksylitolu zmielonego na puder ewentualnie miód
  • ziarenka z pół laski wanilii/ esencja waniliowa
Polewa
  • ok. pół tabliczki gorzkiej czekolady 3 łyżki miodu
Dodatki
  • pokruszone mrożone maliny posiekane orzechy
Instructions
  1. Wszystkie składniki na masę mieszamy dokładnie i wstawiamy do lodówki. Rozpuszczamy czekoladę z miodem w garnku ( trzeba dodać odrobinę wody). Czekoladę chwilę chłodzimy, w tym czasie formujemy z masy jajka, nakładamy na widelec i łyżką oblewamy je czekoladą, układamy na naczyniu i odstawiamy na min. 2-3 godziny do lodówki. 🙂 Dekorujemy dodatkami i mamy najlepszą świąteczną legalną słodkość! 😀

  

Idealne do kawy!

W resztce roztopionej czekolady zatopiłam malutkie bezpestkowe winogrona!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.