Easter Polish shortcrust tart! <3

Poszłam w tradycje… na tyle ile pozwala mi sumienie. :)) Zrobiłam kilka zmian, na naszą, zdrową korzyść!

Mąka pszenna-> mąka pełnoziarnista i jaglana

masło-> masło klarowane i mleko kokosowe

cukier-> ksylitol

nie mam ochoty na lukier… za to na własny krem malinowy i czekoladowy, migdały, masło orzechowe, granata, kokosa jak najbardziej!!

Królik też. 🙂

Usłyszałam, że to najlepsze ciasto jakie kiedykolwiek zrobiłam.. 🙂 Rzeczywiście jestem zachwycona i obiecuję, że nie pożałujecie zrobić dla rodziny tych mazurków.. nie zdziwcie się jeśli nie uwierzą, że są one zdrowe.. 😉 

Ciasto pozostaje należycie kruche jak na mazurki pozostało dzięki tajnemu składnikowi! Ugotowane na twardo żółtka jajka. 🙂

Do dzieła!

 

 

Zdrowy mazurek
Servings: 3
Author: Justdeliciousx
Ingredients
spody mazurków
  • 145 g mąki pełnoziarnistej
  • 80 g mąki jaglanej albo również pełnoziarnistej, może być też sama jaglana dla wersji glutenfree!
  • 3 ugotowane na twardo żółtka jajka
  • 100 g masła klarowanego
  • 50 g mleka kokosowego z puszki która stała w lodówce (twarda część)
  • 2 łyżki śmietany bądź mleka kokosowego
  • 75 g zmielonego na drobny ksylitolu
krem czekoladowy
  • 5 łyżek serka homegenizowanego/jogurtu greckiego/awokado
  • 4 łyżki kakao
  • stewia/miód/ksylitol- do posłodzenia tyle ile lubicie
krem malinowo-truskawkowy
  • gotujemy 7 garści dużych malin i truskawek możecie wybrać tylko jedne owoce, mogą być mrożone z 4 łyżkami ksylitolu/miodu/stewi i odrobiną wanilii, kiedy zmiękną chwile blendujemy.
  • Za pomocą sitka odsączamy gęsty sok i odkładamy do miseczki przyda się do różowej polewy jako dekoracja. Pozostała gęstszą masę miksujemy z 3-4 łyżkami serka homogenizowanego/jogurtu/mleka kokosowego.
  • Dodatki do mazurków: migdały owoce granatu, prażone chipsy kokosa, masło orzechowe, cukier puder ze zmielonego ksylitolu.
Instructions
  1. Wszystkie składniki na spód zagniatamy ręką aż uzyskamy jednolitą konsystencję.
  2. Dzielimy na 3 kulki i na blachy wyłożonej papierem do pieczenia, wysmarowanym olejem kokosowym każdą rozwałkowywujemy.
  3. Zaginamy rogi i nakłuwamy widelcem by powstał wzorek. Robimy kilka nakłuć również na środku ciasta.
  4. Pieczemy 25 minut w 180*C, następnie studzimy ok. 20-30 minut w leciutko otwartym piekarniku. Wtedy ciasto nabiera kruchości! 🙂
Recipe Notes

Jeśli zrobicie je długo przed Wielkanocą, bądźcie gotowi na to, że mogą do świąt nie przetrwać.. najlepiej zrobić tuż przed Wielkanocą bądź jeszcze lepiej.. kilka tur! 🙂
Wesołych Świąt! <3

 

 

 

6 thoughts on “Easter Polish shortcrust tart! <3

  1. Zrobiłam na Wielkanoc spód do tych mazurków i w porównaniu z tymi kupnymi lub zrobionymi “tradycyjnie” przez członków mojej rodziny… nie, tu nie ma czego porównywać. Po prostu Twój przepis wygrał! Jeszcze nigdy nie jadłam tak dobrego mazurka! Ten przepis zostanie ze mną na stałe (nawet robiąc inne ciasta na kruchym spodzie) <3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.