fbpx

Ekspresowo szybki przepis na makowca choinkę!

by justdeliciousx
przepis_na_makowca_choinka_z_lukrem

Kiedy idziesz już spać 23 Grudnia i stwierdzasz, że jednak nie może się obejść bez makowca musisz znaleźć sposób jak zrobić go szybko i przyjemnie, wtedy wpadasz na pomysł, by zrobić szybki przepis na makowca! 🙂 Z takim właśnie nastawieniem wstałam 24 Grudnia i weszłam do kuchni, by w pół godziny łącznie z pieczeniem mieć już swojego makowca choinkę! Dlatego wstawiam dzisiaj popijając świąteczną kawę i uśmiechając się do pozostałej masy makowej ekspresowo szybki przepis na makowca, który robi się w 30 minut, w tym 20 minut jest w piekarniku!

Makowiec-bez-cukru-szybki-przepis-gotowy-w-30-minut
Makowiec gotowy w 30 minut!

Zazwyczaj widzimy makowca w postaci rolady, jednak kiedy robimy go szybko może się zażyć tak, że biszkopt popęka i rozleci się. Dlatego ja postanowiłam, nie bawić się w zawijanie.. a zrobić makowca w kształcie choinki! Jak usłyszałam, wyszło słodko i oryginalnie. 🙂

Na świątecznym stole znalazło się jeszcze jedno moje ciasto.. piernikowy sernik, który był totalnym hitem i bardzo Wam polecam ten przepis:

szybki-makowiec-bez-cukru-z-lukrem
Makowiec choinka bez cukru!

Ten przepis jest tak szybki, ponieważ biszkopt przygotowuje się w 4 minuty z 4 składników, a piecze tylko 20 minut. Za to masa makowa, której używałam, jest z mojego przepisu na kutię. Ten przepis znajdziesz tutaj:

https://www.instagram.com/p/BrewZKZFRY9/

Tą domową masę makową robi się bardzo szybko, jeśli zalejesz mak na noc gorącą wodą- gotowanie maku masz z głowy, a jeśli kupisz mak mielony to w ogóle robota wynosi 5 minut i polega tylko na połączeniu składników!

przepis_na_makowca_choinka_z_lukrem
Makowiec w kształcie choinki z lukrem bez cukru!

Czas start! Zabieramy się za szybki przepis na makowca! 🙂

Ekspresowo szybki makowiec

Mega szybki i pyszny przepis na makowca, który zachwyci stół!

Course: Dessert
Servings: 12 kawałki
Author: justdeliciousx
Składniki
Biszkopt:
  • 5 sztuki jajek
  • 1/2 szklanki ksylitolu/erytrolu
  • 1 szklanki mąki- owsiana jaglana, pszenna, sojowa, z cieciorki, kukurydziana, orkiszowa (najlepiej zrobić miks 3 zdrowych)
  • 3 kropelek wanilii
ok. 700 g masy makowej z mojego przepisu na kutię
  • 4 łyżki miodu
Lukier: 5 łyżek ksylitolu zmiksowanego na puder i zalanego 3 łyżkami soku z cytryny/pomarańczy + wodą do uzyskania pożądanej konsystencji.
Wykonanie
Ubijamy białka jajek na sztywną masę, dalej miksując dodajemy po jednym żółtku, następnie powoli ksylitol i na końcu stopniowo mąkę i wanilię.
Wylewamy na blachę wyłożoną papierem formując prostokąt.
Pieczemy 20 minut w 160*C góra dół.
Wyjmujemy, studzimy. Kroimy na 4 kawałki- o coraz mniejszej szerokości. Każdy z kawałków z jednej strony smarujemy miodem. Układamy jak lasagne zaczynając od najdłuższego i przekładając masą makową. Mase makową kłądziemy na strone z miodem. 🙂 Na koniec polewamy lukrem i ozdabiamy skórką pomarańczową! Wesołych Świąt! <3

Jeszcze jedna ważna sprawa.. tego makowca nie musisz robić tylko w Święta! Uważam, że mak powinien być dużo częściej w Naszej diecie! 🙂 To żródło zdrowych tłuszczy i jest po prostu.. pyszny! Tylko pamiętaj, by sprawdzić jak wyglądają przerwy w Twoich zębach. 😉

Zdecydowanie możesz go zrobić na Sylwestra czy jakiekolwiek inne święto typu urodziny czy imieniny.

Życzę Ci pysznej okazji z makowcem!

Te posty mogą Cię zainteresować

Leave a Comment

Recipe Rating




Przebywając na tej witrynie wyrażasz zgodę na używanie ciasteczek. Lubię Ciasteczka! Czytaj Więcej