Ekspresowo szybki przepis na makowca choinkę!

przepis_na_makowca_choinka_z_lukrem

Kiedy idziesz już spać 23 Grudnia i stwierdzasz, że jednak nie może się obejść bez makowca musisz znaleźć sposób jak zrobić go szybko i przyjemnie, wtedy wpadasz na pomysł, by zrobić szybki przepis na makowca! 🙂 Z takim właśnie nastawieniem wstałam 24 Grudnia i weszłam do kuchni, by w pół godziny łącznie z pieczeniem mieć już swojego makowca choinkę! Dlatego wstawiam dzisiaj popijając świąteczną kawę i uśmiechając się do pozostałej masy makowej ekspresowo szybki przepis na makowca, który robi się w 30 minut, w tym 20 minut jest w piekarniku!

Makowiec-bez-cukru-szybki-przepis-gotowy-w-30-minut
Makowiec gotowy w 30 minut!

Zazwyczaj widzimy makowca w postaci rolady, jednak kiedy robimy go szybko może się zażyć tak, że biszkopt popęka i rozleci się. Dlatego ja postanowiłam, nie bawić się w zawijanie.. a zrobić makowca w kształcie choinki! Jak usłyszałam, wyszło słodko i oryginalnie. 🙂

Na świątecznym stole znalazło się jeszcze jedno moje ciasto.. piernikowy sernik, który był totalnym hitem i bardzo Wam polecam ten przepis:

szybki-makowiec-bez-cukru-z-lukrem
Makowiec choinka bez cukru!

Ten przepis jest tak szybki, ponieważ biszkopt przygotowuje się w 4 minuty z 4 składników, a piecze tylko 20 minut. Za to masa makowa, której używałam, jest z mojego przepisu na kutię. Ten przepis znajdziesz tutaj:

View this post on Instagram

Polish famous LUSCIOUS Christmas dish! 💫❤️Packed with all the goods: nuts, dried fruits, poppyseeds, popped wheat (or rice in my recipe) and LOTS of HONEY! 😱🍯 ULUBIONA! 👑Królewska Katia! 🙌🏻 Słodka i bogata we wszystko co najlepsze! 🌟oto mój przepis na kutię z podkręceniem! 💯 W wersji bez cukru i bezglutenowej! Nie musicie kupować masy makowej! ❌ Bardzo prosto zrobić ją samemu! 🙋🏼‍♀️Dodałam więcej egzotycznych owoców i szot likieru, by podkreślić smak!😏 Przepis na bajeczną kutie📜: 2 szklanki maku 1,5 torebki ryżu jaśminowego/do risotta/ kaszy pęczak/kaszy jaglanej 8 łyżek miodu 1/3 szklanki soku pomarańczowego 1/4 mleka kokosowego lub innego roślinnego 200 g sparzonych orzechów (migdały, nerkowce, włoskie) 300 g suszonych owoców (rodzynki, figi, papaja, ananas, miechunka, daktyle) 3 łyżki suszonej skórki pomarańczowej 1 kieliszek likieru Baileys @baileyspolska • Wykonanie: Mak zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na całą noc. Gotujemy ryż/ kaszę i odstawiamy do wystudzenia. Rano mielimy mak 2 razy ( w maszynce do mięsa, ja użyłam elektrycznego młynka). Mieszamy wszystkie składniki razem i odstawiamy na min. Godzinę do lodówki! Kutia może stać do Wigilii, ale.. wątpie, żebyście się powstrzymali jej nie zjeść! 😁❤️ • Czu Ty też w Święta nie jesteś w stanie zliczyć pochłoniętych jej miseczek?😂Ja po prostu nie mogę się od niej oderwać! ❤️😅 • #baileys #dajsieskusic #kutia #zdrowejedzenie #thrivemags #buzzfeast #healthyish #poppyseed #mak #swieta #christmasfood #feedfeed #gloobyfood #foodbloger

A post shared by Justyna 🌸| Healthy Food & Yoga (@justdeliciousx) on

Tą domową masę makową robi się bardzo szybko, jeśli zalejesz mak na noc gorącą wodą- gotowanie maku masz z głowy, a jeśli kupisz mak mielony to w ogóle robota wynosi 5 minut i polega tylko na połączeniu składników!

przepis_na_makowca_choinka_z_lukrem
Makowiec w kształcie choinki z lukrem bez cukru!

Czas start! Zabieramy się za szybki przepis na makowca! 🙂

Ekspresowo szybki makowiec

Mega szybki i pyszny przepis na makowca, który zachwyci stół!

Course: Dessert
Servings: 12 kawałki
Author: justdeliciousx
Ingredients
Biszkopt:
  • 5 sztuki jajek
  • 1/2 szklanki ksylitolu/erytrolu
  • 1 szklanki mąki- owsiana jaglana, pszenna, sojowa, z cieciorki, kukurydziana, orkiszowa (najlepiej zrobić miks 3 zdrowych)
  • 3 kropelek wanilii
ok. 700 g masy makowej z mojego przepisu na kutię
  • 4 łyżki miodu
Lukier: 5 łyżek ksylitolu zmiksowanego na puder i zalanego 3 łyżkami soku z cytryny/pomarańczy + wodą do uzyskania pożądanej konsystencji.
Instructions
Ubijamy białka jajek na sztywną masę, dalej miksując dodajemy po jednym żółtku, następnie powoli ksylitol i na końcu stopniowo mąkę i wanilię.
Wylewamy na blachę wyłożoną papierem formując prostokąt.
Pieczemy 20 minut w 160*C góra dół.
Wyjmujemy, studzimy. Kroimy na 4 kawałki- o coraz mniejszej szerokości. Każdy z kawałków z jednej strony smarujemy miodem. Układamy jak lasagne zaczynając od najdłuższego i przekładając masą makową. Mase makową kłądziemy na strone z miodem. 🙂 Na koniec polewamy lukrem i ozdabiamy skórką pomarańczową! Wesołych Świąt! <3

Jeszcze jedna ważna sprawa.. tego makowca nie musisz robić tylko w Święta! Uważam, że mak powinien być dużo częściej w Naszej diecie! 🙂 To żródło zdrowych tłuszczy i jest po prostu.. pyszny! Tylko pamiętaj, by sprawdzić jak wyglądają przerwy w Twoich zębach. 😉

Zdecydowanie możesz go zrobić na Sylwestra czy jakiekolwiek inne święto typu urodziny czy imieniny.

Życzę Ci pysznej okazji z makowcem!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.