Pancakes’y z kozim serem, musem z żurawiny i prażonymi migdałami to danie, z którego dawno nie byłam tak dumna. Rozpływający się ser na ciepłych naleśnikach i pod ciepłą żurawiną, ujął mnie do granic kubków smakowych, tak bardzo, że postanowiłam, że pierwszy wpis na blogu będzie dotyczył tego przepisu.. 🙂
do dzieła!

GOAT CHEESE, CRANBERRIES AND ROASTED ALMONDS PANCAKES
Prep Time
30 mins
Servings: 3
Składniki
- 20 g mąki z cieciorki
- jedno białko
- 30 ml mleka sojowego niesłodzonego
- pieprz majeranek
Wykonanie
-
Ubijamy białko na prawie sztywną pianę, dodajemy pozostałe składniki na ciasto i dokładnie miksujemy aż powstanie jednolitą masa.
-
Smażymy naleśniki z obu stron na niedużym ogniu. Ja patelnie skropiłam olejem kokosowym, możecie użyć innego oleju lub PAM, nie potrzeba go dużo.
-
Wcześniej namoczoną (u mnie przez noc, ale wystarczy kilka godzin by troche zmiekła) żurawinę zalewamy do przykrycia owoców wodą i gotujemy. Kiedy będzie całkowicie mieciutka mieszamy do uzyskania musu, rozbijając owoce.
-
Obok naleśników na patelni prażymy pokruszone migdały, aż staną się złociste.
-
Wykładamy naleśniki na talerz dekorując rukolą. Ser kozi najlepiej pokroić w cienkie plastry, genialnie bedzie sie powoli rozpuszczał! Na niego wykładamy z garnuszka mus żurawinowy i wszystko obsypujemy orzechami.
Recipe Notes
Gotowe! Nie pożałujecie tych kilku minut w kuchni 🙂
Dla mnie to był posiłek przed treningowy. Mniej węglowodanów, a wiecej białka i tłuszczy zapewnia mi energię, bez niekomfortowego uczucia sytości. ????