Grandma’s cookies with poppy seed and jam

 

W sklepach przed Świętami zaczeło pojawiać się dużo słodyczy i paczek z ciastkami. Przechodząc zobaczyłam te słynne ciastka wykręcane z dżemem i makiem. 

Zawsze kojarzyły mi się one ze spotkaniami u babci, cioci przy herbacie. Postanowiłam sama spróbować takie zrobić. 🙂 Przepis jest trochę zaskoczeniem, ale uznałam, że wykorzystanie do nich warzywa strączkowego to będzie wyzwanie.. szczególnie, że wypieki z ciecierzycy już dawno skradły moje serce. 😉

Ciastka robi się bardzo prosto i szybko! Umiejętności pracy z rękawem dokracyjnym trzeba się nauczyć a to idealna do tego okazja. 😉

Ciastka wyciskane
Author: Justdeliciousx
Ingredients
  • 1 puszka ciecierzycy- moja po odsączeniu miała 240 g
  • 50 g odżywka białkowa smakowa od MyProtein Impact Whey Protein do nabycia tutaj: http://bit.ly/2aVYn2E
  • 50 g mąki kokosowej
  • 50 g masła klarowanego
  • ubite białko jajka
  • łyzka proszku do pieczenia
  • ekstrakt waniliowy
  • dodatkowo: dżem malinowy mak, białko jajka
Instructions
  1. Ciecierzyce odsączamy, dodajemy reszte suchy składników, rozpuszczone i wystudzone masło i miksujemy do jednolitej konsystencji. Na końcu dodajemy białko i dokładnie mieszkamy z masą. Przygotowywujemy rekaw do dekoracji z jedną końcówką dużą okrągła, a drugą dużą gwiazdą. Nakładamy masę do rękawa i robimy parzystą ilość guziczków. Z drugiej części ciasta wyciskamy końcówką w gwiazdkę ślimaczki i nakładamy na nie po pół łyżeczki dżemu malinowego. Guziczki posypujemy makiem, możemy najperw posmarować ciastka białkiem jajka, żeby mak bardziej do nich przywarł. 🙂 Pieczemy przez 10 minut w 160 * C i 3 minuty w 170*, studzimy nie otwierając piekarnika! 😉 Ostudzone ciastka guziczki smarujemy dżemem i robimy ciastkowe kanapki. 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.