Hummus curry z mlekiem kokosowym!

Ciecierzyca patrzyła się na mnie już od tygodnia, bo wiedziała, co mam w głowie – hummus, ale nie taki zwyczajny – to hummus curry z mlekiem kokosowym. Bardzo lubię hummus, ale zastanawiałam się jak sprawić, by był jeszcze bardziej wyraźniejszy i ciekawy. Nauczona kuchnią tajską, że to co ma chilli i mleko kokosowe jest obłędne postanowiłam spróbować tą zasadę wypróbować z hummusem. Jadłam hummus w setkach miejsc, więc nie zabrzmi to skromnie, jednak ten na prawdę smakował mi jak żaden. Był charakterny, idealnie kremowy, pozostawiający na języku hormony szczęścia. 🙂

hummus-curry-z-mlekiem-kokosowym-przepis-pyszny-najlepszy-hummus-prosty

Jeśli nie jesteś przyzwyczajony do ostrego jedzenia, nie martw się. Możesz zrobić go tylko delikatnie pikantny – tak by Ci smakował. Koniecznie dodaj jednak choć trochę pikantności, bo ostre jedzenie = endorfiny = hormony szczęścia. 😉

Ciecierzyca z puszki czy sucha?

Zawsze sama używałam ciecierzycy z puszki. To takie proste, wystarczy odsączyć i ciecierzyca jest gotowa do użycia! Jednak prawdziwi znawcy hummusu powiedzą Ci, że musisz użyć suchej ciecierzycy i moczyć ją 24 h godziny albo i dłużej, a następnie prażyć i ugotować. Ta metoda ma ten plus, że unikasz tego co siedzi w ciecierzyce z puszki. Metalowe pojemniki zrobione są z aluminium i zawierają bisfenol A (BPA), który może przenikać do żywności. Normalnie, nigdy wcześniej bym o tym nie wiedziała, gdyby nie fakt, że ze względu na problemy hormonalne zaczęłam więcej czytać. Okazuję się, że bisfenol ma bardzo zły wpływ na gospodarkę hormonalną. Mimo wszystko chcę zaznaczyć, że nie popadam w paranoję i uważam, że wszystko jest dla ludzi, póki jednak nie znajdę przyczyny i nie naprawię swojego zdrowia, chcę wykluczyć potencjalne zagrożenia. 🙂

Jeśli się śpieszysz ciecierzyca z puszki będzie JUST FINE. 🙂 Nadamy jej cudowny smak dzięki dodatkom!

hummus-curry-z-mlekiem-kokosowym-przepis-pyszny-najlepszy-hummus-prosty

Hummus curry z mlekiem kokosowym! a co z tahini?

Tahini czyli pasta z sezamu to jeden z kluczowych składników hummusu. Może się jednak zdarzyć, że akurat nie macie go w domu – to spotkało mnie już kolejny raz. W tym przepisie, dzięki dodatku mleka kokosowego ten brak nie jest tak bardzo wyczuwalny, szczególnie jeśli podprażysz sezam na patelni jako dodatek. Mogę sobie tylko wyobrazić, że z porcją tahini ten hummus byłby jeszcze lepszy. Jeśli spróbujesz daj mi znać w komentarzu!

Ok! Bierzemy się do roboty. Czas na przepis.

Hummus curry z mlekiem kokosowym
Prep Time
10 mins
 
Course: Main Course
Cuisine: Mediterranean
Keyword: hummus,
Servings: 1 miska
Ingredients
  • 1,5 puszki ciecierzycy lub 200 g suchej przed namoczeniem
  • 200 ml mleka kokosowego z puszki nim tłuściejsze tym lepiej 🙂
  • 1 łyżka soli drobnoziarnistej
  • 1 połówka limonki – soku
  • 3 łyżki tahini opcjonalnie
  • 2 łyżki oliwy lub oleju sezamowego!
  • 1 łyżka pasty curry średnio ostrej lub mniej
Jeśli nie masz pasty curry dodaj mieszankę przypraw po łyżeczce: kurkuma, imbir, czosnek, chili, kardamon.
  • ok.100 ml wody niegazowanej, o jak najbardziej neutralnym smaku.
Instructions
  1. Jeśli gotujesz ciecierzycę – musisz ją wcześniej namoczyć przed co najmniej 20 godzin, a następnie gotować do miękkości w osolonej wodzie – ok. pół godziny.

  2. Wszystkie składniki umieść w misce lub mikserze. Blenduj do uzyskania idealnie gładkiej konsystencji, jeśli będzie zbyt gęsta dodawaj odrobine więcej wody i znowu blenduj.

  3. To wszystko! Hummus jest gotowy. Miło jest go chwilowo schłodzić w lodówce, ale ja wcinałam od razu i tak był odlotowy. 🙂 Smacznego!

Recipe Notes

P.S Jeśli nie masz mleka kokosowego z puszki, możesz użyć napoju kokosowego, ale wtedy daj go więcej – zamiast wody.

hummus-kokosowy-przepis-zdrowe-odżywianie-szybkie-wegańskie-przepisy-tajska-kuchnia

Odpowiednia będzie pasta curry typowa do czerwonego, zielonego lub żółtego curry. Zdarzają się jednak inne odmiany, które są super ostre – ja właśnie taką miałam. Na tą sporą porcję dodałam pół łyżeczki i to było wystarczające, by poczuć ogień! 🙂

Z czym podawać hummus?

Uwielbiam zajadać hummus z różnymi odmianami surowych warzyw. Dobrze umyta surowa cukinia, marchewka, ogórek, spróbuj również kalafiora jest pyszny na surowo! Oprócz tego oczywiście krakersy lub pełnoziarniste chrupki.

Daj znać, czy już taki jadłeś i czy również skradł Twoje serce jak moje? 😉 W hummusie siła!

Pięknego dnia i kremowego hummusu!

Justyna xx

wegańskie-przepisy-białko-wege-obiad-kolacja-zdrowe-ciecierzyca-kokos

więcej przepisów z ciecierzycą:

Przepis na ciasteczka z ciecierzycy

Zobacz mojego nowego ebooka JUST 5 z pysznymi i prostymi przepisami z tylko 5 składników!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.